FAKTA OM ISRAELSKE PARTIER

Hatnua Hachadasha Meretz

Partileder: Haim Oron
Stiftet: 1992
Antallet Knesset-medlemmer etter valget i 2009: 3 (6 i 2006)
Politisk plassering: Venstresiden.
Ideologisk grunnlag: Sosialdemokratisk, sekularistisk, fredsaktivistisk, miljøaktivistisk, arbeiderzionistisk.
Kampsaker: Etableringen av en palestinsk stat. De arabiske israelernes rettigheter. Israel må trekke seg ut av alle, eller nesten alle, bosetninger på Vestbredden.
Meretz ble formet i 1992 som en sammenslåing av de tre partiene CRM, Mapam og Shinui. I Knesset-valget samme år fikk partiet tolv representanter inn i nasjonalforsamlingen, og ble med det tredje størst. Statsminister Yitzhak Rabin (Ap) dro partiet inn i en regjeringskoalisjon. Yossi Sarid var partileder under valgkampen frem mot valget i 1996, og oppnådde ni seter i Knesset. Meretz var igjen et opposisjonsparti. To år før valget i 1999 brøt Shinui-gruppen ut av partiet. Ved valget i 2003 fikk partiet seks mandater i Knesset. I juni 2005 bytter partiet navn til Meretz-Yahad. Dette var et kompromiss som ble innført, etter at en partigruppe helst ville beholde det gamle navnet, mens en annen partigruppe ønsket å bytte til navnet Yahad.

Ved valget i 2006 droppet man “Yahad” og gikk til valg som Meretz med slagordet “Meretz på venstresiden, mennesket i sentrum”. De oppnådde fem seteri Knesset.

Ved valget i 2009 hadde Haim Oron tatt over som partileder for Yossi Beilin. Da hadde partiet slått seg sammen med partiet Den nye bevegelse (Hatnua Hachadasha). Partinavnet ble dermed “Den nye bevegelse Meretz”. Heller ikke denne gangen lyktes man å snu den dårlige trenden, på tross av Arbeiderpartiets svake valgresultat. Endte til slutt med 3 mandater.

Les mer:
Klikk her for å søke på Porten til Midtøstens artikler om “Meretz”.

En hovedkilde til opplysningene på denne siden er Jewish Virtual Library og Wikipedia.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise