– Storbritannias trussel om våpenboikott er dypt umoralsk

Det britiske næringsdepartementet varslet tirsdag at de vil stanse noen lisenser for våpeneksport til Israel dersom kamphandlingene gjenopptas. – Det er mer enn forkastelig, kommenterer David Horovitz.

Statsminister Benjamin Netanyahu ønsker sin britiske kollega David Cameron velkommen til Knesset 12. mars 2014. (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu ønsker sin britiske kollega David Cameron velkommen til Knesset 12. mars 2014. (Foto: GPO)

Ved midnatt onsdag går en 72 timer lang våpenhvile ut i konflikten mellom Israel og Hamas. Tirsdag rykket næringsdepartementet i London ut med følgende melding:

“Vi ønsker velkommen den nåværende våpenhvilen i Gaza og håper den vil lede til en fredelig løsning. Men Storbritannias regjering har ikke klart å klargjøre om eksportlisenskriteriene blir oppfylt. På bakgrunn av den usikkerheten, har vi bestemt å sette på vent disse eksisterende eksportlisensene dersom betydelige fiendtligheter skulle gjenopptas.”

Vedtaket skjedde etter at flere politikere og aktivister i Storbritannia hadde tatt til orde for full våpenboikott av Israel.

David Horovitz, sjefsredaktør i Times of Israel, vokste opp i Storbritannia som britisk jøde. I voksen alder flyttet han til Israel.

 

Storbritannia sviktet

Horovitz reagerer svært sterkt på vedtaket fra næringsdepartementet. Når historien om denne krigen skal skrives, vil det bli fortalt at Storbritannia sviktet Israel, skriver han i en kommentarartikkel 13. august.

– Dersom terroristmyndighetene i Gaza, som sverger på å ødelegge Israel, starter ny vold mot Israel, vil Storbritannia slutte å selge Israel noen av de våpen Israel trenger for å gi trygghet til sine innbyggere, skriver Horovitz.

Hvis det ikke var for Israels egen kapasitet og allianser med andre land, ville en britisk våpenboikott begynt prosessen med å gjøre Israel hjelpeløs overfor dem som ønsker å eliminere landet, påpeker den erfarne journalisten. “Og det er mer enn forkastelig. Det er en moralsk feilslutning av første klasse. Det bør stille alle som spilte en rolle i avgjørelsen til skamme. Og i tillegg til virkningen på Israel, må det dypt bekymre alle de av oss som elsker og setter pris på Storbritannia og som bryr oss om Storbritannias framtid.”

 

Historien om krigen

Horovitz peker også på andre kapitler som vil inngå i historien om sommerens krig.

For det første at USA i det store og hele støttet Israel. For det andre at internasjonale journalister gjorde en dårlig jobb i å rapportere. For det tredje at utenriksminister Avigdor Lieberman konstant har kritisert avgjørelsene som han selv deltok å fatte i sikkerhetskabinettet.

Til slutt vil det også bli fortalt hvordan konflikten er utnyttet til å piske opp et hat mot Israel og jøder uten paralleller.

“Dersom det fortsatt var en fristelse å tro at antisemittisme hadde blitt godt og vel marginalisert etter andre verdenskrig, har de siste ukene vist at tiden like etter krigen var et unntak, og at den eldste sykdom igjen sprer om seg med epidemiske proporsjoner – med potensielle drastiske implikasjoner for mange jødiske samfunn rundt omkring i verden – og selvfølgelig for Israel.”

Forrige artikkelKom til støttemarkering for Israel i Stavanger fredag
Neste artikkelStavanger bispedømme deltok likevel ikke i anti-israelsk demonstrasjon
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.