Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Russiske jøder i USA

Siden Sovjetunionen falt sammen omkring 1990, har over en million jøder flyttet fra det tidligere Sovjetunionen til Israel. Men mange har også dradd andre steder. Det er kjent at ganske mange har dradd til Tyskland, Berlin skal være den byen i verden som har den raskest voksende jødisk befolkning.

Man anslår at omkring 700.000 av dem bor i Nord-Amerika. Denne artikkelen handler om dem. En undersøkelse viste nylig at 168.000 jøder fra Russland bor i New York. Men noen mener at tallet er for lavt, og kanskje er så høyt som 400.000. Det avhenger sikkert litt av hvilke definisjoner man bruker også. Jødene fra Russland er høyt utdannet og ennå forholdsvis unge i gjennomsnitt.

Sterk støtte til Israel
85 % av de jødiske innvandrerne har slektninger i Israel, hele 60 % «slektninger av første grad» (foreldre, barn, søsken). Det er en av grunnene til at de identifiserer seg sterkt med Israel, og støtter Israel i betydelig større grad enn amerikanske jøder flest.

For de fleste av dem, og aller mest de unge, er deres jødiske identitet meget sentralt. Det gir seg først og fremst uttrykk i en uttalt støtte til Israel og alt som angår deres nasjonale hjemland. De aller fleste støtter Israel uten reservasjoner. Støtten har vokst sterkt de siste 3 årene, under Arafats krig mot Israel (også kalt intifadaen).

En annen grunn er at disse jødene har opplevd en sterk antijødisk propaganda i det tidligere Sovjetunionen. Det har skapt en sterk følelse av jødisk samhold og forståelse av at jødene trenger en nødhavn fordi man aldri vet hvordan jødehatet vil slå ut i resten av verden.

Støtten viser seg i at noen av dem drar til Israel for å gjøre tjeneste i det israelske forsvaret. Men det er ikke så mange. De fleste viser støtten ved å gi betydelige pengebeløp til israelske formål. Det dreier seg aller mest om å hjelpe terror-ofre med bakgrunn fra det tidligere Sovjetunionen. Men også en rekke andre tiltak i Israel får millionbeløp.
Og dessuten støtter de organisasjoner som skal forklare Israels sak i USA og drive lobbyvirksomhet for Israel.

Kilde: En artikkel av Shlomo Shamir i Ha’aretz 13. juli 2003.

 

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart