Bill Clinton og folkemordet i Rwanda

Denne artikkelen er et fritt referat av en artikkel Shmuley Boteach hadde i Jerusalem Post 22. januar om folkemordet i Rwanda for ti år siden. Boteach er amerikaner, og vinkler derfor framstillingen mot USAs rolle under president Bill Clinton.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Clintons kyniske holdning til folkemordet i Rwanda burde diskvalifisere ham fra det meste, mener Shmuley Boteach.

Folkemordet i Rwanda fant altså sted i 1994. Ikke lenge før var amerikanske soldater blitt drept på bestialsk vis i Somalia. Det var en viktig grunn til at president Bill Clinton bestemte seg for å gjøre absolutt ingenting med folkemordet. Det var ille nok. Enda verre var det at hans administrasjon saboterte det andre stater forsøkte å gjøre for å stanse folkemordet.

Folkemordet
Folkemordet i Rwanda bestod i alt vesentlig av at folk av hutu-stammen drepte tutsier. Det beste anslaget er at 800.000 mennesker ble drept på 100 dager, mener Boteach. Det gir 334 mord i timen. De fleste ble drept med store kniver, macheter. I tillegg ble titusener fryktelig lemlestet uten å dø.

21. april 1994 erklærte den kanadiske øverstkommanderende for FN-styrkene i Rwanda, general Romeo Dallaire, at han ikke trengte mer enn 5.000 soldater for å bringe folkemordet til en rask slutt. I tillegg trengtes et enkelt bombetokt mot antennen til den radiostasjonen som gjorde det mulig for hutuene å koordinere folkemordet. Samme dag vedtok FNs sikkerhetsråd, med støtte av USA, å redusere sin styrke til 270 soldater. De kunne bare være hjelpeløse vitner til det som skjedde.

Etter som antallet ofre økte fra tusener til titusener og så til hundretusener, ble åtte afrikanske land enige om å sende en styrke som skulle stanse nedslaktningen. Betingelsen var at USA ville låne dem 50 pansrede personellkjøretøyer. Clinton-administrasjonen bestemte at den ville leie ut, ikke låne ut, disse kjøretøyene, for en pris av 15 millioner dollar. Og mens drapene pågikk med ca. 8.000 i døgnet, stod kjøretøyene på en flyplass i Tyskland mens forhandlinger pågikk om å redusere beløpet med 5 millioner dollar.

Utenriksdepartementet i USA nektet å kalle det som skjedde i Rwanda for folkemord, fordi konvensjonen om folkemord fra 1948 da ville ha forpliktet USA til å gripe inn.

Clintons moralske status
Clintons moralske status er på ny blitt aktuell siden to av de fremste demokratiske presidentkandidatene, Kerry og Dean, har sagt at de kan tenke seg å bruke Bill Clinton som rådgiver om og utsending til Midtøsten dersom de blir valgt. Og da tenker vi ikke på Monica Lewinsky. Men hans kyniske holdning til folkemordet i Rwanda burde diskvalifisere til det meste.

Forrige artikkelIDF til aksjon mot Fatah-terrorister
Neste artikkelTre militante palestinere drept
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no