Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ortodokse jøder dominerer innvandringen

Mange i Israel er bekymret fordi innvandringen av jøder til landet er så liten. Israel er hele tiden truet av det demografiske spøkelset: Araberne kan komme i flertall fordi den arabiske befolkningen vokser raskere.

Men det er fortsatt en liten innvandringsstrøm, også fra USA. I 2008 kom det 2.794 jøder fra USA. Av dem var 68 prosent (1.897) ortodokse jøder, selv om de ortodokse bare utgjør rundt 10 prosent av jødene i USA. De ortodokse overholder den jødiske religionens bud ganske strengt. De fleste jødene i USA er reform-jøder, som er atskillig mer liberale. Noen er konservative, de ligger et sted imellom.

Vår kilde for denne artikkelen, Yizhar Hess, er aktiv i den konservative bevegelsen. Det følgende er, fritt gjengitt, hans syn på hvorfor ortodokse flytter til Israel i større grad enn andre amerikanske jøder.

En religiøs plikt
I den jødiske loven, halacha, er det en plikt å bosette seg i Israels land. De mange jødene, også ortodokse, i USA og andre land, forteller at ikke alle tar akkurat dette like alvorlig. Men budet ligger der og får noen til å bryte opp fra det vante og reise til Israel. Ortodokse jøder er vant med å gjøre som loven sier, også når det ikke er komfortabelt.

Jødisk utdanning
En viktig faktor er jødisk utdanning for barna. De som vil ha barna på jødiske skoler i USA, må betale høye skolepenger, opptil 180.000 kroner per barn i året. Ortodokse familier er ofte velsignet med mange barn. Da blir det meget dyrt å lære barna opp i fedrenes tro.

I Israel har tilsvarende skoler statsstøtte. Og ofte er kvaliteten på utdanningen i Israel ikke lavere enn i USA. Generelt er forholdene i ortodokse skoler i Israel bedre enn i de vanlige statsskolene. Det er færre elever i klassene, blant annet.

Følelse av å høre til
At Bibelens språk hebraisk er dagligspråk i Israel, forsterker følelsen ortodokse har av at de er kommet hjem når de kommer til Israel.
Den israelske stat støtter den ortodokse jødedom offisielt. Staten bygger synagoger og rituelle bad, den lønner mer enn 3.000 ortodokse rabbinere og gir støtte til mange typer aktivitet i regi av ortodokse menigheter.

Andre føler ikke at de hører til
Mye av det som er positivt for ortodokse jøder fra USA og andre land, blir oppfattet som negativt av andre jøder (reform og konservative). For de får ikke støtte til synagoger og skoler i Israel. De som konverterer til jødedommen i USA innenfor reform eller konservativ jødedom, blir ikke regnet som ekte jøder i Israel. De og deres barn kan for eksempel ikke gifte seg som jøder.

Så Hess oppfordrer Israel til å møte ikke-ortodokse jøder med varme, så tror han at mange flere vil flytte til Israel.

 

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart