Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hovedsakene på møtet Netanyahu-Obama

I dag skal statsminister Benjamin Netanyahu møte president Barack Obama. Vi får nok høre mye etterpå om hva de snakket om. Her er en kortversjon av aktuelle saker:

For Netanyahu blir den viktigste saken Iran. Ulike representanter for Obama-administrasjonen har gitt uttrykk for at USA vil gi Iran en mulighet til å snu sin politikk. Israel frykter at dette vil bli så langvarig at Iran rekker å få ferdig sin atombombe før prosessen er over. Men i et intervju i nyhetsmagasinet Newsweek 16. mai 2009 gjorde Obama det klart at han forstår at Israel betrakter Irans atomvåpen som en eksistensiell trussel. Netanyahu vil ønske mest mulig samarbeid med USA om et militært angrep på Irans atomanlegg. Det er mye å snakke om.

«Fredsprosessen» med palestinerne vil nok også bli drøftet. Obama vil antakelig be Israel godta det arabiske fredsinitiativet som et utgangspunkt for forhandlinger. Netanyahu vil svare at i en tid hvor Hamas spiller en så stor rolle på palestinsk side, og Abbas står så svakt, nytter det ikke å få til noen store avtaler. Dessuten er det tvil om hva det arabiske fredsinitiativet går ut på, særlig i forhold den såkalte «retten til å vende tilbake» (som ingen andre flyktninger fra den tiden har). Netanyahu vil forsøke å få til et konkret samarbeid om økonomisk utvikling blant palestinerne på Vestbredden, og så får avtalene og de store ordene komme når det er mulig.

Obama vil trolig understreke at USA er sterkt imot at jøder fortsetter å bygge bosetninger på Vestbredden. Netanyahu vil svare at det dreier seg om naturlig vekst innenfor de bosetningene som finnes allerede. Her er nok også mange detaljer å drøfte.

Ingen sammenkopling
Folk innenfor Obama-administrasjonen har sagt at når Israel ikke går med på å trekke seg ut av Vestbredden på nokså kort sikt, blir det vanskelig å få araberne med på å støtte Israel i Iran-saken.

Til det har Amr Moussa sagt at det ikke finnes noen slik sammenheng mellom Iran-saken på den ene siden og forholdet mellom Israel og palestinerne på den andre. Moussa er tidligere egyptisk utenriksminister og nå generalsekretær i Den arabiske liga, I klartekst betyr det at en rekke arabiske land støtter Israel i at Iran for enhver pris må forhindres i få atomvåpen. Araberne er nesten like redd iranske atomvåpen som Israel er.

Det er ingen tilfeldighet at Netanyahu har vært både i Egypt og Jordan nå i forkant av besøket i USA. Araberne har også meldt fra i meget utvetydige ordelag til USA om at de er enige i Israels linje i forholdet til Iran.
Netanyahu har sagt at det er første gang han som politiker opplever at Israel og araberne står sammen i en så sentral sak.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart