Obama: – Noen ganger er krig nødvendig

– Krigens instrumenter spiller en rolle i å bevare freden, slo fredsprisvinner Barack Obama fast under sin tale ved prisutdelingen.

Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!
President Barack Obamas forsvar for rettferdige kriger var hovedoppslag i alle de tre store engelskspråklige nyhetsnettsidene i Israel torsdag ettermiddag.

– Men krig i seg selv er aldri ærefull, og vi må aldri fremstille den slik, la han til.

– De som ønsker fred kan ikke stå passive mens nasjoner væpner seg med atomvåpen, sa Obama. Han refererte særskilt til Iran og Nord-Korea.

Presidenten påpekte at menneskers frykt for å miste det de verdsetter med sin identitet leder til konflikt.

– Noen ganger virker det som vi går tilbake. Vi ser det i Midtøsten, hvor konflikten mellom arabere og jøder ser ut til å hardne til. Vi ser det i nasjoner som er slitt i stykker etter etniske skillelinjer, sa Obama.

Utover disse bemerkningene, nevnte ikke Obama Israel eller konflikten med naboene i talen. Men han tok opp trusselen fra terror på generell basis.

– Moderne teknologi gir et lite antall menn med et forvokst sinne til å myrde uskyldige i en grotesk skala, sa Obama.

– Ingen hellig krig er en rettferdig krig. For dersom du virkelig tror at du utfører en gudommelig vilje, da er det ingen grunn til å være tilbakeholden – ingen grunn til å spare den gravide moren, eller doktoren, elller til og med en person med samme religion. Slik et vrengt religionsbilde er ikke bare uforenelig med fred, men med religionens hensikt – for den ene regel som ligger i hjertet av alle store religioner er at vi gjør mot andre som vi vil at andre skal gjøre mot oss, sa Obama.

Som president av USA, kan ikke Obama kun følge ikke-volds eksemplene til Gandhi og Martin Luther King.

– Jeg står overfor verden som den er, og kan ikke forholde meg passiv overfor truslene mot det amerikanske folk. For ikke ta feil: Ondskap eksisterer i denne verden. En ikke-voldelig bevegelse kunne ikke ha stanset Hitlers hærstyrker.
Forhandlinger kan ikke overbevise al-Qaida ledere om å legge ned sine våpen. Å si at bruk av makt noen ganger er nødvendig, er ikke å oppfordre til kynisme – det er å erkjenne historien, menneskets ufullkommenhet og fornuftens begrensninger, sa Obama.

Presidenten påpekte at USA aldri har kjempet noen krig mot et demokrati.
– Jeg mener freden [i et land eller område] er ustabil dersom innbyggere blir nektet å ytre seg og drive sin religionsutøvelse i frihet, velge sine egne ledere eller arrangere samlinger uten frykt, sa Obama.

En overbevisning om at fred er ønskelig, er sjelden nok til å oppnå den, sa han også.

Forrige artikkelJustisminister ønsker lover fra Torah
Neste artikkel30 av 36 hovedanklager om krigsforbrytelser “grunnløse”
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -