Obama: – Noen ganger er krig nødvendig

- Krigens instrumenter spiller en rolle i å bevare freden, slo fredsprisvinner Barack Obama fast under sin tale ved prisutdelingen.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

President Barack Obamas forsvar for rettferdige kriger var hovedoppslag i alle de tre store engelskspråklige nyhetsnettsidene i Israel torsdag ettermiddag.

– Men krig i seg selv er aldri ærefull, og vi må aldri fremstille den slik, la han til.

– De som ønsker fred kan ikke stå passive mens nasjoner væpner seg med atomvåpen, sa Obama. Han refererte særskilt til Iran og Nord-Korea.

Presidenten påpekte at menneskers frykt for å miste det de verdsetter med sin identitet leder til konflikt.

– Noen ganger virker det som vi går tilbake. Vi ser det i Midtøsten, hvor konflikten mellom arabere og jøder ser ut til å hardne til. Vi ser det i nasjoner som er slitt i stykker etter etniske skillelinjer, sa Obama.

Utover disse bemerkningene, nevnte ikke Obama Israel eller konflikten med naboene i talen. Men han tok opp trusselen fra terror på generell basis.

– Moderne teknologi gir et lite antall menn med et forvokst sinne til å myrde uskyldige i en grotesk skala, sa Obama.

– Ingen hellig krig er en rettferdig krig. For dersom du virkelig tror at du utfører en gudommelig vilje, da er det ingen grunn til å være tilbakeholden – ingen grunn til å spare den gravide moren, eller doktoren, elller til og med en person med samme religion. Slik et vrengt religionsbilde er ikke bare uforenelig med fred, men med religionens hensikt – for den ene regel som ligger i hjertet av alle store religioner er at vi gjør mot andre som vi vil at andre skal gjøre mot oss, sa Obama.

Som president av USA, kan ikke Obama kun følge ikke-volds eksemplene til Gandhi og Martin Luther King.

– Jeg står overfor verden som den er, og kan ikke forholde meg passiv overfor truslene mot det amerikanske folk. For ikke ta feil: Ondskap eksisterer i denne verden. En ikke-voldelig bevegelse kunne ikke ha stanset Hitlers hærstyrker.
Forhandlinger kan ikke overbevise al-Qaida ledere om å legge ned sine våpen. Å si at bruk av makt noen ganger er nødvendig, er ikke å oppfordre til kynisme – det er å erkjenne historien, menneskets ufullkommenhet og fornuftens begrensninger, sa Obama.

Presidenten påpekte at USA aldri har kjempet noen krig mot et demokrati.
– Jeg mener freden [i et land eller område] er ustabil dersom innbyggere blir nektet å ytre seg og drive sin religionsutøvelse i frihet, velge sine egne ledere eller arrangere samlinger uten frykt, sa Obama.

En overbevisning om at fred er ønskelig, er sjelden nok til å oppnå den, sa han også.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelJustisminister ønsker lover fra Torah
Neste artikkel30 av 36 hovedanklager om krigsforbrytelser “grunnløse”
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise