Haredim med krig mot internett

Mange av de ledende rabbinerne (jødiske religiøse ledere) blant de ultra-ortodokse i Israel, haredim, har vært samlet til konferanse og er blitt enige om å erklære krig mot internett. Bakgrunnen er alt det stoffet som finnes der som er skadelig både åndelig og menneskelig, for eksempel for familielivet. Det viser seg at altfor mange altfor ofte er innom steder man ikke burde se på.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Det dreier seg om chatte-rom og andre steder som gjør det lett å etablere forbudte forhold, erotiske sider, sider med pengespill og mye annet. Synder som man tidligere måtte bruke tid og energi på å begå, med store muligheter for å bli oppdaget, kan man nå utføre hjemme hos seg selv, med liten fare for å bli oppdaget. Internett gjør det mye lettere å gi etter for fristelser man kan ha hatt tidligere også. I tillegg skapes helt nye fristelser som man tidligere ikke kunne tenke seg.

Ledende rabbinere er nylig blitt enige om en del retningslinje for sine tilhengere. Hovedregelen er at ingen haredi familie skal ha internett i huset. I de tilfellene der den ene eller begge foreldrene må ha internett-tilgang i sitt yrke, skal det kunne gjøres unntak. Man får da en attest fra sin rabbiner på behovet. Internett-tilkoplingen utstyres med filtre som kan stenge ute de mest problematiske sidene, men også materiale på sider som i hovedsak er akseptable. Internett-tilgangen skal være passord-beskyttet, og bare den eller de som har attest på at de trenger internett i sitt yrke, skal ha kjennskap til passordet.

Barn som går på ultra-ortodokse skoler, skal ha med seg bekreftelse hjemmefra på at hjemmet følger disse retningslinjene. Rabbinerne mener at faren ved internett er så stor at det oppveier de klare fordelene nettet også har til utdanning og praktisk bruk. Rabbinerne har som mål at det skal bli et viktig skillemerke mellom “innenfor” og “utenfor” om man har internett eller ikke.

Men i yrkeslivet har internett mange fordeler, det mener også haredim. Ikke minst ser man positivt på muligheten for at kvinner kan arbeide hjemmefra. Det gjør det mulig for henne å arbeide fleksibelt i forhold til omsorgen for barna. Og dessuten reduserer det de farene som kan være for familielivet ved at man omgås det annet kjønn på en arbeidsplass.

USA og Israel
I USA er internett så utbredt, for eksempel på mobiltelefoner, at haredim ikke ser noen mulighet til å gjennomføre et så fullstendig forbud. Men i Israel tror de det er mulig. Der har haredim så stor markedsmakt at de regner med å få laget mobiltelefoner uten internett-tilknytning, for eksempel.

I USA vil man oppfordre foreldrene til å skaffe seg ordentlig oversikt over barnas internett-bruk. Også andre foreldre burde ha interesse av det. Undersøkelser viser at vanlige amerikanske tenåringer lever en stor del av sitt liv i en isolert, alternativ virkelighet foran PCen – omtrent 55 timer i uka gjennomsnittlig.

Og ellers må hver enkelt følge jødedommens bud om ikke å fare vill ved å “følge ditt hjerte og dine øyne”. Øynene skal bevares “rene”.
Vår kilde anbefaler nettstedet GuardYourEyes.

Kilde: En artikkel av Jonathan Rosenblum på jpost.com (Jerusalem Post) 5. mars 2010. Rosenblum er selv ultra-ortodoks og har hatt en fast spalte i Jerusalem Post siden 1997.

 

Forrige artikkelBarkat utsetter Silwan-planer
Neste artikkelVi vil ikke diskriminere jøder i Jerusalem
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no