Obama: – Netanyahu er klar til å ta risiko for fred

Tirsdag 6. juli tok USAs president Barack Obama imot Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Det hvite hus. Under en felles pressekonferanse, som falt sammen i tid med kveldsnyhetene i Israel, understreket de to lederne at det er et godt forhold mellom USA og Israel.
ISRAEL ER UNDER ANGREP!


Klikk for å se første del av president Barack Obamas og statsminister Benjamin Netanyahus pressekonferanse tirsdag. Se del 2 av pressekonferansen.

Dette var det femte møtet mellom Obama og Netanyahu i deres nåværende posisjoner. Under de siste to møtene, i november og mars, fikk ikke pressen tilgang til lederne i etterkant.

– USA er forpliktet til Israels sikkerhet, sa Obama under pressekonferansen.

– Vi diskuterte hvordan vi kan gjøre konkrete tiltak for å få fredsprosessen videre i løpet av de neste ukene, sa Netanyahu.

Verken Netanyahu eller Obama signaliserte om byggestansen i de jødiske bosetningene på Vestbredden vil fortsette etter utgangen av september. Presidenten roste Israel for å ha “vist tilbakeholdenhet i løpet av de siste månedene”.

Begge lederne avviste at det er et spent forhold mellom Washington og Jerusalem.

– Jeg tror at statsminister Netanyahu ønsker fred. Jeg tror han er villig til å ta risiko for fred, sa Obama.

Da Netanyahu inviterte Obama til Israel, svarte presidenten: “Jeg er klar.”

President Obama oppfordret Israel til å gjøre flere tillitsskapende tiltak overfor palestinerne, og gi de palestinske sikkerhetsstyrkene større ansvar på Vestbredden.

Det har vekket bekymring i Jerusalem om USA kom til å presse på for å få Israel til å signere ikke-spredningsavtalen om atomvåpen (NPT). Obama understreket at det “ikke er noen endring når det gjelder USAs politikk”.

– Vi mener sterkt at Israel, på bakgrunn av sin størrelse, historie, nabolag og truslene som kommer mot landet, har unike sikkerhetsbehov, sa Obama.

TEMASIDE: USA OG ISRAEL

Følgende tekst ble skrevet i dagene i forkant av møtet.

Agenda
Det er ventet at Obama vil forsøke å presse Netanyahu til å fortsette byggestansen i jødiske bosetninger på Vestbredden. Den israelske regjeringen innførte en ti måneders pause i nye byggeprosjekter i november 2009. Dersom det blir en forlengelse av byggestansen, håper USA å kunne få med PA-president Mahmoud Abbas på direkte forhandlinger med Israel.

Situasjonen på Gaza-stripen og forholdet til Tyrkia og Iran kommer også til å være viktige saker under møtet.

Kompromissforslag
Et flertall blant de fremste statsrådene i Netanyahus regjering går imot å forlenge byggestansen, meldte israelske medier i forrige uke.

Mandag omtaler Jerusalem Post et kompromissforslag som er presentert i Jerusalem: President Barack Obama indikerer at USA vil akseptere permanent israelsk kontroll over de store bosetningsblokkene, slik også president George W. Bush gjorde i 2004, mot at Israel viderefører byggestans i alle andre områder på Vestbredden.

Obama-administrasjonen har hittil ikke gitt noen støtte til Bushs brev fra 2004. En formell støtte fra Obama til formuleringene i dette brevet vil bety mye for Jerusalem.

Netanyahu har signalisert interesse for direkte forhandlinger med PA-president Mahmoud Abbas helt siden han inntok statsministerstolen i mars 2009. Abbas har avvist dette.

Internt i den israelske regjeringen pågår det fortsatt en debatt om hvilket innhold direkte forhandlinger eventuelt vil få. Skal man fokusere på å få til en endelig fredsavtale som løser alle de problematiske spørsmålene, eller en midlertidig løsning som bygger en palestinsk stat i ulike etapper. Netanyahu vurderer å starte forhandlinger med begge disse mulighetene åpne, skriver Ha’aretz tirsdag.

Seier i Knesset
Søndag vant Netanyahu en seier i Knesset, da et lovforslag som ville gitt nasjonalforsamlingen vetorett på ny byggestans ble avvist. Forslaget ble også avvist av høyreorienterte Likud-ministre, som for eksempel Benny Begin. Han mener byggestansen vil opphøre i september også uten en slik lov, og påpeker at flertallet i Knesset når som helst kan kaste en regjering som det er uenig med.

Andre møter
I løpet av sitt besøk i Washington skal Netanyahu også ha samtaler med visepresident Joe Biden, utenriksminister Hillary Clinton og forsvarsminister Robert Gates. Sara Netanyahu har fått en spesiell invitasjon fra Michelle Obama til et privat besøk i Det hvite hus samtidig med det politiske toppmøtet.

Onsdag 7. juli drar Netanyahu videre til New York, hvor han skal møte ledere for jødiske organisasjoner og gi intervjuer til amerikanske tv-stasjoner. Torsdag skal han holde en større politisk tale i byen.

Fredag skal Netanyahu etter planen være tilbake i Israel. Allerede neste tirsdag drar han til Egypt, hvor han skal møte president Hosni Mubarak.

Netanyahu skulle ha møtt Obama i begynnelsen av juni, men ba om utsettelse etter bordingen av Gaza-flåten.

Relaterte artikler:


Washington tror på Abbas – det gjør ikke Jerusalem
Tillit eller mistillit til PA-president Mahmoud Abbas er en hovedfaktor i uenigheten mellom Barack Obama og Benjamin Netanyahu.

Mandag 12. april 2010
Odd Myrland

Hva USA og Israel er uenige om
Mange israelere er langt på vei enig i kravene Barack Obama stiller til Israel. Men det store spørsmålet er: Hva med kravene til araberne i alminnelighet og palestinerne i særdeleshet?

Onsdag 12. august 2009
Odd Myrland

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelIsraels viktigste sikkerhetskrav
Neste artikkelBlair: – Byggematerialer kommer snart
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise