Ilan Grapel deler sin historie

Én måned etter å ha blitt løslatt fra egyptisk fangenskap, forteller Ilan Grapel om sine opplevelser.
Ilan Grapel (f.v.), sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs Tel Aviv-ambassadør Danny Shapiro. Bildet er tatt rett etter Grapel var frigjort av Egypt 27. oktober. Foto: Den amerikanske ambassaden i Tel Aviv.
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

I juni 2011 ble den amerikansk-israelske turisten Ilan Grapel arrestert i Egypt, mistenkt for spionasje på vegne av Israel. 27. oktober ble han satt fri, som en del av en fangeutvekslingsavtale mellom Kairo og Jerusalem. I bytte mot hans frihet, måtte Israel løslate 25 egyptiske fanger dømt for kriminelle lovbrudd.

Én måned etter Grapel fikk sin frihet fikk Yedioth Aharonoth et eksklusivt intervju med 27-åringen, som nå er sammen med sin familie i New York. Han deler sin historie fra han ble tatt til fange av egyptiske sikkerhetsstyrker og reflekterer rundt sin tid i fangenskap.

– Sa det var en “limousine”
12. juni ble Grapel vekket av 30 menn i sivile klær, som hadde klart å komme seg inn på rommet hans. De spurte hvilke pass han bar på. Han viste dem sitt israelske og amerikanske pass, og trodde det ville være slutten på denne dårlige opplevelsen. Men det var bare begynnelsen.

– Jeg var sikker på at de ville ta meg med på politistasjonen, at den amerikanske ambassadøren ville komme og at alt ville ordne seg. Men da de tok på meg håndjern begynte jeg å bli redd. Da vi kom ut i gaten så jeg en svart varebil. De kalte det for en “limousine”, så da økte frykten. De tok bind for øynene mine og satte meg i bilen. Da skjønte jeg at det var Egypts sikkerhetstjeneste, minnes Grapel.

Mistenkt for spionasje
I 150 dager var han fanget i samme celle på fire ganger fire meter, pluss to uker i total isolasjon. Minnene vil han bære med seg fra en vanskelig tid, som uskyldig fengslet.

– Ved starten på etterforskningen sa den egyptiske aktoren at jeg var mistenkt for spionasje. Jeg svarte på arabisk at det ikke var noe å snakke om. Han sa jeg trengte en oversetter. Men da jeg forklarte “Jeg lærer arabisk og vil gjerne forbedre min kjennskap om språket”, smilte han ikke til meg. Han sa: “Er du gal?” Du vil få fem livstidsdommer!

Ble ikke torturert
– Jeg ble ikke torturert i fengslet. Ikke i den konvensjonelle betydningen av ordet. De rev ikke av neglene på fingrene mine. De brakk ikke ryggen min. Men jeg tilbragte 150 dager i et rom med én seng, én stol og ett sikret vindu, uten noe selskap eller noen idé om hva som ville skje videre.

– Etter to uker på isolat husker jeg at jeg sa til etterforskeren: “Gi meg en dødsdom!” Men da svarte han: “Det er ikke mulig, fordi det ikke er krig mellom Israel og Egypt.”

Forstår ikke Egypt
Grapel husker at han ofte tenkte på Gilad Shalit mens han satt innelåst.

– Omstendighetene var forskjellige. Han ble tatt som fange som en soldat i uniform. Jeg var en sivilist. Jeg fortalte meg selv at når Gilad har holdt ut i fem år, kan jeg ikke bryte sammen. Jeg ville ikke følt meg komfortabel dersom jeg hadde blitt løslatt i bytte mot terrorister, sier han.

Til den israelske avisen sier den israelsk-amerikanske mannen at han ikke helt forstår hva Egypt ville med ham.

– Jeg tror jeg ble arrestert fordi jeg var israelsk og jeg ble frigjort fordi jeg var amerikansk, avslutter Grapel.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise