Israel, USA og Hellas med felles marineøvelse

USAs sjette flåte deltar i og har hovedansvar for øvelsen, som inkluderer simulering av angrep på offshore naturgassplattformer. Den erstatter den årlige øvelsen Israel pleide å ha med Tyrkia.

Forsvarssjef Benny Gantz under en israelsk marineøvelse i fjor. (Illustrasjon: IDF)
Forsvarssjef Benny Gantz under en israelsk marineøvelse i fjor. (Illustrasjon: IDF)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Israel, USA og Hellas holder denne uken en marineøvelse i Middelhavet. Greske medier mener dette er en beskjed til Tyrkia etter at landet har fått et tynnslitt forhold til både Israel og Hellas.

Øvelsen, som har navnet “Noble Dina” inneholder simulering av kamp mot ubåter, kamper i luften og beskyttelse av naturgassplattformene ute i havet. USAs sjette flåte deltar også i øvelsen.

Hellas inn som ny øvelsespartner
Fra 1998 til 2009 hadde den israelske marinen og USAs sjette flåte en stor årlig øvelse, ved navn “tillitsfull havfrue”, sammen med den tyrkiske marinen. Denne øvelsen ble avlyst etter at forholdet mellom Israel og Tyrkia ble dårligere og den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdogan bestemte seg for å fryse militært samarbeid mellom landene.

I april bestemte Israel og USA seg for å gjenoppta den årlige øvelsen, men å endre navnet til “Noble Dina”. Øvelsen har endret fokus noe, fra å primært være en humanitær søk- og redningsøvelse til å være en mer militærorientert øvelse, forklarer Times of Israel.

Hellas, som ble invitert til å delta istedet for Tyrkia, ser på deltagelsen som en politisk prestasjon. Forholdet mellom dem selv og  Ankara er svært spent, på grunn av uenigheter om fordelingen av gassressursene til Kypros.

Ukeslang øvelse fra Kreta, via Kypros til Israel
Øvelsen begynte 26.mars og skal fortsette frem til 5.april. I følge rapporter i gresk media begynte øvelsen på en amerikansk militærbase på Kreta. Den greske websiden defencenet.gr skriver at øvelsen skjer nær den greske øya Mais, ikke langt fra Tyrkia, før den flytter seg mot den sørlige kysten av Kypros og blir avsluttet ved havnene i Haifa. De forteller også at “fienden” i øvelsesscenarioet likner det tyrkiske luftforsvaret.

De siste to årene har Israel og Hellas økt militær- og etterretningssamarbeidet mellom de to landene. En stor del av det israelske luftforsvarets øvelser, som tidligere ble gjort i Tyrkia, har nå blitt flyttet til Hellas på grunn av det dårlige forholdet mellom Israel og Tyrkia.

Kilder i IDF bekrefter at øvelsen tar sted, men ønsker ikke å kommentere den ytterligere.

Forrige artikkelRøde Halvmåne-medarbeidere deltok i skyting på Vestbredden
Neste artikkelNasaret-imam dømt for oppfordring til “jødeslakt”
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag