Måtte beklage Holocaust-blemme

Kalte konsentrasjonsleirene på polsk jord for "polske dødsleire", mens han delte ut en æresmedalje til en avdød krigshelt fra landet.
Barack Obama får kritikk fra Polen etter en Polen-uttalelse vedrørende Holocaust. (Foto: Austen Hufford, The Daily)
Barack Obama får kritikk fra Polen etter en Polen-uttalelse vedrørende Holocaust. (Foto: Austen Hufford, The Daily)

Den polske motstandsmannen Jan Karski, som kjempet mot nazistyrkene under den andre verdenskrig. Han døde for 12 år siden, opplyser Times of Israel. Men den amerikanske Frihetsmedaljen kan nemlig deles ut posthumt, altså etter en persons bortgang.

– Karski tjente som en budbærer for den polske motstandskampen i de mørke dagene fra andre verdenskrig. En gang, før han skulle ta seg en tur forbi de fiendtlige linjene, fortalte motstandskjemperne at jøder ble myrdet med massivt omfang. De smuglet ham inn i ghettoen i Warsawa og en polsk dødsleir så han kunne se selv. Jan tok den informasjonen videre til president [Franklin D.] Roosevelt. Han gav dermed et av de første vitnesbyrdene om Holocaust og bønnfalt verden om å ta grep, sa president Barack Obama under seremonien i Washington.

– Lei oss for feilen
I ettertid har han fått kraftig kritikk fra den polske regjeringen. Utenriksminister Radek Sikorski kaller det hele for «uvitenhet og inkompetanse». Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver Tommy Veitor har derfor beklaget uttalelsen.

– Presidenten sa feil. Han mente nazistenes dødsleire i Polen. Vi er lei oss for denne feilen, som ikke bør overskygge den hensikt å ære Karski og de modige innbyggerne som stod på den menneskelige verdighetens side i møte med tyranniet.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise