Peres fikk Frihetsmedaljen av Obama

Israels president Shimon Peres har fått den høyeste sivile amerikanske æresbevisning. President Barack Obama delte ut Frihetsmedaljen onsdag.

President Shimon Peres og president Barack Obama under et tidligere møte i Det hvite hus. (Foto: GPO)
President Shimon Peres og president Barack Obama under et tidligere møte i Det hvite hus. (Foto: GPO)
MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

Peres er 88 år gammel, og har vært 65 år i politikken. Allerede for 53 år siden ble han medlem av Israels nasjonalforsamling og statssekretær i forsvarsdepartementet. Siden den gang har han gått fra toppverv til toppverv, og æresbevisningene har kommet på rekke og rad. Likevel strålte Peres som aldri før i Det hvite hus onsdag.

– Det var som han nesten ikke kunne tro at Szymon Perski, fra den lille jødiske landsbyen Wiszniewo i Polen (nå Hviterussland), virkelig hadde kommet hit, skriver journalist Natasha Mozgovaya i Ha’aretz.

Peres var 83 år gammel da han ble president i Israel. Obama, som er midt i en intens valgkamp for å bli gjenvalgt som president, var interessert i alle råd han kunne få.

– USA er heldig som har mange allierte og partnere rundt omkring i verden. En av våre sterkeste allierte og en av våre nærmeste venner er staten Israel, sa Obama i sin tale. Presidenten begrunnet æresbevisningen til Peres med israelerens arbeid – gjennom en mannsalder – for å føre USA og Israel nærmere.

– I Peres ser vi essensen av selve Israel, sa Obama om Peres.

Israels president svarte også med en tale.

– Jeg mottar denne æresbevisningen på vegne av Israels folk. Det er de som virkelig fortjener denne ære. Med denne rørende handling, ærer du generasjoner av jøder som drømte om, og kjempet for, en egen stat. En stat som ville gi dem beskyttelse. En stat de kunne forsvare. President, du gir ære til pionerer som bygde hjem på nakne fjell, på skiftende sand. Soldater som ofret sitt liv for sitt land. På deres vegne, takker jeg Amerika for dager med omsorg, søvnløse netter, da dere brydde dere om vår sikkerhet, for vår framtid, sa Peres.

Journalist Mozgovaya har publisert noen glimt fra medaljeoverrekkelsen på sin YouTube-kanal.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Cb0B7KkyBlY[/youtube]

Forrige artikkelMIFF viste støtte til Israel på gaten i Moss og Tønsberg
Neste artikkelMedelever avviser at det var antisemittisk motiv
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -