Budsjettkutt truer amerikansk Iron Dome-bistand

En tidligere ansatt i Kongressen advarer om at USAs bistand til Israel kan bli kuttet på grunn av den pressede amerikanske økonomien.

USAs Israel-ambassadør Dan Shapiro (f.v.) sammen med israelsk offiser Elad Tzinman, på besøk ved at av Israels Iron Dome-batterier. (Foto: Den amerikanske ambassaden i Tel Aviv)
USAs Israel-ambassadør Dan Shapiro (f.v.) sammen med israelsk offiser Elad Tzinman, på besøk ved at av Israels Iron Dome-batterier. (Foto: Den amerikanske ambassaden i Tel Aviv)

– [Støtten til] Iron Dome vil bli kuttet. Det vil ikke være noen hellige kuer […] Alle programmer vil bli rammet, sa Randy Jennings tirsdag.

Han arbeidet som rådgiver i forsvarssaker for Kongressen, mens han nå har gått over i forsvarsindustrien. Amerikanerne skal kutte 5,7 billioner kroner i løpet av de neste ti årene, hvor av halvparten av kuttene vil komme i forsvarsbudsjettet. I tillegg til å ha mottatt flere milliarder i støtte til å utvikle Iron Dome-systemet, har Israel fått et fast årlig beløp på 17,1 milliarder kroner i militær bistand.

Jennings forklarer at etter hvert som den amerikanske befolkningen stadig blir eldre, vil sosiale utgifter spise opp en stadig større del av budsjettet. Derfor vil det bli vanskeligere for Israel å få midler fra USA framover.

– Jeg tror Kongressen alltid vil støtte dere helhjertet. Men deres evne til å støtte like mye med alt dette presset på budsjettet, kommer til å bli veldig mye vanskeligere, sa han på en forsvarskonferanse om Israel i USA.

– Israel forstår problemene
Forsvarsmedarbeider på den israelske ambassaden, Merav Davidovits, forklarte at Israel har forståelse for de amerikanske problemene.

– Selvfølgelig er vi fullt klar over de hindrene vi står overfor på dette tidspunktet. Vi er veldig takknemlige og tar ikke all den bistanden vi har mottatt fra USA for gitt, sier Davidovits.

Israel vil nå argumentere for hvordan Iron Dome ikke bare forsvarer Israel, men sikrer også amerikanernes ønske om stabilitet i regionen,. Dessuten kan det skape amerikanske arbeidsplasser å utvikle dette systemet videre.

Forrige artikkel– PA i samtale med araberland om FN-plan
Neste artikkelFire soldater skadet i drosjekrasj
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no