Gratulasjoner fra Israel til Obama

Barack Obama får fire nye år i Det hvite hus. 7 av 10 amerikanske jøder stemte på Obama, viser valgdagsmålinger. Israelske politikere gratulerer Obama med gjenvalget.

USAs president Barack Obama blir sittende i fire nye år, etter tirsdagens valg. (Foto: Kate Perry, LJL Photo)
USAs president Barack Obama blir sittende i fire nye år, etter tirsdagens valg. (Foto: Kate Perry, LJL Photo)

Klokken 05:18 norsk tid i morges ble sittende president Barack Obama erklært som valgvinner mot sin republikanske motstander Mitt Romney av CNN. Dessuten sikret Demokratene seg fortsatt flertall i Senatet, mens Republikanerne sikret seg et enda større flertall i Representantenes hus. Omlag 70 prosent av de amerikanske jødene stemte for Obama denne gangen, viser valgdagsmåling.

Det gjenstår å se om Obama vil behandle Israel annerledes i en siste presidentperiode enn sin første. Støtten til Israel er sterk i begge de to store partiene. Det får mange israelere til å være trygg på at de dystre profetiene til Obamas israelske og amerikanske meningsmotstandere ikke skal gå i oppfyllelses.

Det personlige forholdet mellom statsminister Benjamin Netanyahu og president Obama har ikke vært det beste. Nå kan det se ut som de to politikerne blir tvunget til å samarbeide i fire nye år, dersom Netanyahu fortsetter som statsminister etter det israelske valget 22. januar.

USAs utenriksminister Hillary Clinton har varslet sin avgang på nyåret. Det er noe som kan endre forholdet mellom Jerusalem og Washington noe. At Obama ikke kan gjenvelges igjen, vil også bety at han trolig vil legge et større fokus på utenrikspolitikken. Kanskje kan det føre til et større press, både mot Israel og palestinerne, for å få partene tilbake til forhandlingsbordet.

Gratulerte Obama – til slutt
Mitt Romney var sent ute med å anerkjenne valgnederlaget, grunnet svært jevne resultater i flere stater. Ikke før klokken 06:54 var presidentkandidaten på scenen ved valgvaken i Boston for å gratulere Obama med seieren.

– Jeg gratulerer president Obama med valgseieren og ber til Gud om at han må gjøre en god jobb som president, sa Romney.

Rett etter stod seierherren, president Barack Obama, på scenen ved demokratenes valgvake i Chicago, for å ta i mot hyllesten og erklære seg selv som valgvinner.

– I våre hjerter vet vi at det beste fortsatt ligger framfor oss, sa han til stor applaus fra publikum.

Israelske gratulasjoner
Israels viseutenriksminister Danny Ayalon var raskt ute med å gratulere Obama med seieren, da tallene viste at Romney hadde tapt.

– Jeg gratulerer Obama og det amerikanske folk med gjenvalget til hans andre periode, sa Ayalon.

Viseordstyrer i Knesset, Danny Danon, sendte også lykkeønskninger til Obama i en pressemelding, men ba ham endre sine holdninger til Israel.

– Det er mitt og mange israeleres håp at presidenten redefinerer sin tilnærming til Israel og regionen disse fire neste årene, sa han.

Statsminister Benjamin Netanyahu forsikrer at han og Obama vil fortsette å samarbeide tett også i framtiden.

– Den strategiske alliansen mellom Israel og USA er sterkere enn noen gang. Jeg vil fortsette å arbeide tett med president Obama, for å sikre interessene som er avgjørende for Israels sikkerhet, sier statsministeren ifølge Jerusalem Post.

Forrige artikkelEn omvendt hijab-debatt
Neste artikkelTyrkisk domstol vil dømme israelske offiserer til 18.000 år i fengsel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no