Sprikende tall om hvor viktig Israel var for amerikanske jøder

En måling viser at 77 prosent av amerikanske jøder så Israel som en viktig sak ved presidentvalget. I en annen måling sier kun 10 prosent at Israel var én av de to viktigste sakene. Obamas støtte gikk ned fra 78 til 69 prosent blant amerikanske jøder.

70 prosent av de jødiske velgerne stemte på Barack Obama (t.h.) i tirsdagens presidentvalg, mens de resterende stemte Mitt Romney (t.v.) (Foto: Michael Seamans, Demotix)
70 prosent av de jødiske velgerne stemte på Barack Obama (t.h.) i tirsdagens presidentvalg, mens de resterende stemte Mitt Romney (t.v.) (Foto: Michael Seamans, Demotix)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

En nasjonal valgdagsmåling som Jerusalem Post gjengir viser at 69 prosent av de amerikanske jødene stemte på sittende president Barack Obama, mens 30 prosent stemte på Romney. For fire år siden fikk Obama omkring 78 prosent av stemmene. Noen demokrater mener støtten fra amerikanske jøder var nede i 74 prosent i 2008, og at nedgangen dermed var marginal, nesten innenfor målingenes feilmarginer.

Republikanere vektlegger at Mitt Romneys støtte økte fra 22 til 30 prosent i den jødiske befolkningen.

Jødiske velgere leverte omlag 2 prosent av stemmene ved valget 6. november, viser valgdagsmålinger som ble gjengitt av CNN og CBS News.

Det er stort sprik i synet på hvor mye Israel opptar jødiske velgere. Jim Gerstein, som gjør meningsmålinger for Demokratene, gjorde en en undersøkelse blant jødiske velgere for den venstreorienterte organisasjonen J Street på valgnatten. Han fant at bare 10 prosent av jøder ser på Israel som  én av de to viktigste sakene i presidentvalget. Kun 2 prosent satte Iran inn blant de to toppsakene.

Republican Jewish Coalition har helt andre tall. Til dem sier 77 prosent at Israel er en viktig sak for dem ved presidentvalget. Vi kjenner ikke hvor mange andre saker deltakerne i målingen anså som viktige, og hvordan de prioriterte dem innbyrdes.

Både Barack Obama og Mitt Romney har signalisert tydelig støtte til Israel under valgkampen. Det kan ha bidratt til at betydningen av kandidatenes Midtøsten-politikk ikke er blitt prioritert høyt blant amerikanske velgere.

– Kandidatene konkurrerte om å være mest pro-Israel, påpeker Michael Oren, Israels ambassadør i Washington.

Færre jøder i politikken
Antallet amerikanske jøder i Senatet og Representantenes hus har sunket med henholdsvis 2 og 5 representanter . Times of Israel har presentert en fullstendig liste over de jødiske representantene i Kongressen. Den viser at kun én av republikanerne er jødisk, majoritetsleder i Representantenes hus Eric Cantor. Bortsett fra den uavhengige Bernie Sanders i Senatet, er resten av den jødiske representasjonen fra Demokratene.

Her følger listen over de jødiske representantene:

 

Senatet:

Barbara Boxer (D-Calif.)

Dianne Feinstein (D-Calif.)**

Richard Blumenthal (D-Conn.)

Ben Cardin (D-Md.)**

Carl Levin (D-Mich.)

Al Franken (D-Minn.)

Frank Lautenberg (D-N.J.)

Charles Schumer (D-N.Y.)

Ron Wyden (D-Ore.)

Bernie Sanders (I-Vt.)**

 

Representantenes hus:

Susan Davis (D-Calif.)

Alan Lowenthal (D-Calif.)*

Adam Schiff (D-Calif.)

Brad Sherman (D-Calif.)

Henry Waxman (D-Calif.)

Jared Polis (D-Colo.)

Ted Deutch (D-Fla.)

Lois Frankel (D-Fla.)*

Alan Grayson (D-Fla.)*

Debbie Wasserman Schultz (D-Fla.)

Jan Schakowsky (D-Ill.)

Brad Schneider (D-Ill.)*

John Yarmuth (D-Ky.)

Sander Levin (D-Mich.)

Eliot Engel (D-N.Y.)

Steve Israel (D-N.Y.)

Nita Lowey (D-N.Y.)

Jerrold Nadler (D-N.Y.)

Allyson Schwartz (D-Pa.)

David Cicilline (D-R.I.)

Steve Cohen (D-Tenn.)

Eric Cantor (R-Va.)

 

* Nyvalgt til Representantenes hus i valget.

** Senatorer gjenvalgt tirsdag.

 

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.

Forrige artikkelNy koptisk pave ser frem til “frigjøring” av Jerusalem
Neste artikkel– Tiden renner ut for fredsavtale
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no