Netanyahu og Barak kåret til ledende tenkere

Statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak kommer på 13. plass i Foreign Policy Magazines årlige kåring av “Verdens 100 største tenkere”.

Statsminister Benjamin Netanyahu (f.v.) og forsvarsminister Ehud Barak. (Foto: IDF)
Statsminister Benjamin Netanyahu (f.v.) og forsvarsminister Ehud Barak. (Foto: IDF)

Totalt er seks israelere med på listen. De to tidligere etterretningssjefene Meir Dagan (Mossad) og Yuval Diskin (Shin Bet) inntar den påfølgende 14. plassen. Listen toppes av Nobels fredspris-vinner Aung San Suu Kyi, sammen med reformpolitiker i Burma Thein Sein.

Hillary og Bill Clinton inntar tredjeplassen, mens USAs gjenvalgte president Barack Obama fikk sjuendeplassen.

Oppsiktsvekkende offensiv
I omtalen av Barak og Netanyahu skriver Foreign Policy Magazine at de to har rettet hele verdens oppmerksomhet mot Iran, på en måte som ikke var tilfellet før de sikret seg regjeringsmakten i Israel.

– Resultatet av denne retoriske offensiven har vært oppsiktsvekkende. De to israelerne har ikke bare sparket i gang en politisk debatt på hjemmebane, men har også fått med seg Europa i å stanse import av olje fra Iran. De fikk også president Barack Obama og Mitt Romney til å føre en lengre krangel om hvem av presidentkandidatene som var den beste alliansepartneren for regjeringen i Jerusalem, heter det.

Overbevisende meningsmotstandere
Diskin og Dagan har vært svært offensive motstandere av Netanyahus og Baraks harde krigsretorikk overfor Iran. Også det har fått stor internasjonal oppmerksomhet. En intern israelsk debatt har fått hele verdens oppmerksomhet.

– Dersom den israelske regjeringen ikke ender opp med å gå til krig mot Iran, så er det ikke på grunn av at Barack Obama er særlig overbevisende eller de politiske motargumentene fra de israelske opposisjonspartiene. Heller vil det være som følge av det planmessige arbeidet til tidligere sikkerhetssjefer som Meir Dagan og Yuval Diskin, som har tatt steget ut i det offentlige liv på en måte som ikke har blitt gjort før dem. De har gjort dette for å fremme overbevisende og hardtslående argumenter for at et angrep kun vil gjøre den iranske trusselen større, heter det i begrunnelsen.

Den femte av israelerne på listen er Abraham Karem med sin 17. plass, mannen som står bak den CIA-brukte dronen Predator. På 36. plass finner vi den siste israeleren, som heter Shai Reshef. Gjennom University of the People tilbyr han gratis universitetsutdanning for mennesker over hele verden.

Forrige artikkelPA har levert resolusjonsforslag til FN
Neste artikkelLivni danner partiet Hatnua
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no