USA reagerer sterkt på Israels byggeplaner

– USA er motstander av alle ensidige tiltak, inkludert bygging i bosetningene på Vestbredden og boligbygging i Øst-Jerusalem, sier en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet.

Denne mannen, president Barack Obama, skal for øyeblikket være offer for en
Denne mannen, president Barack Obama, skal for øyeblikket være offer for en "hevnaksjon" fra Israels regjering, mener tidligere amerikansk ambassadør i Tel Aviv. (Foto: Det amerikanske forsvarsdepartementet)

– USA er motstander av alle ensidige tiltak, inkludert bygging i bosetningene på Vestbredden og boligbygging i Øst-Jerusalem. De kompliserer arbeidet med å få på plass nye, bilaterale forhandlinger og står i fare for å avgjøre utfallet i disse på forhånd. Dette inkluderer byggingen i E1-området [mellom Jerusalem og Ma’ale Adumim], et område som er særlig sensitivt. Bygging der vil særlig ødelegge tiltakene for å oppnå en tostatsløsning, sa talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet mandag, Mark Toner.

Han legger til at israelerne bryter med Obama-administrasjonens politikk på dette området.

– Hevnaksjon mot USA
Ifølge tidligere ambassadør i Israel, Dan Kurtzer, har Israel ventet på en anledning til å “ta hevn” mot Barack Obama-administrasjonens mer skeptiske tilnærming til israelske bosetninger, i forhold til forgjengeren George W. Bush.

– Jerusalem ventet på en mulighet til å gjøre dette, som var designet for å framprovosere sinne i administrasjonen. Og de valgte det de trodde var et passende tidspunkt. Dette er et slag under beltestedet […] Det var noe de har ønsket å gjøre i fire år og er ikke bare en hevnaksjon mot FN, men mot USA også, mener Kurtzer.

Frankrike, Storbritannia, Spania, Sverige, Danmark og Australia har kalt inn sine israelske ambassadører på teppet, for å få forklart i detalj hvorfor statsminister Benjamin Netanyahu har godkjent byggingen av 3.000 nye boliger i E1-området. Anonyme diplomater varslet at franskmennene og britene kunne komme til å kalle tilbake sine ambassadører fra Tel Aviv, men dette ble det ikke noe av.

Økonomiske sanksjoner?
Men det betyr ikke at skepsisen til byggeplanene ikke er stor, understreket Frankrikes president Francois Hollande mandag, som heller ikke utelukker framtidige økonomiske sanksjoner mot Israel.

– Tiltakene som er offentliggjort går på tvers av dialog og Israel burde trekke det tilbake, sa han.

Kritikken fra USA og europeerne får gjenklang i deler av israelsk opposisjon. Tidligere statsminister Ehud Olmert går så langt som å antyde at byggeplanene til regjeringen i E1-området kan være konstruert med sikte på å forhindre nye forhandlingsrunder. Han hevder også at E1-området alltid har vært sensitivt og at han selv stanset videre utbygging der under Bush-perioden, etter at amerikanerne advarte ham mot de palestinske reaksjonene.

– Så at Netanyahu-regjeringen bygger på dette området betyr at de har en kreativitet som er utover min fatteevne […] Israels regjering har fattet den ene beslutningen som med sikkerhet kunne gjøre USA rasende, hevdet han under en tale i New York hos Israel Policy Forum.

Ingen politisk endring
En kilde ved statsminister Benjamin Netanyahus kontor, hevder israelerne ikke kommer til å gi etter i denne saken.

– Israel vil fortsette å kjempe for sine avgjørende rettigheter, selv om det betyr større internasjonalt press. Og det vil ikke komme noen endringer i beslutningen som ble tatt, sier kilden.

Forrige artikkelSammenligner Gaza 2012 og Telavåg 1942
Neste artikkelØdeleggelsene kunne ha vært mye større uten Iron Dome
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no