Stabsjef nominert til amerikansk finansminister

Israelsk presse fokuserte fredag på president Barack Obamas nominasjon av den ortodokse jøden Jack Lew som ny finansminister for USA. Lew er i dag Obamas stabssjef.

USAs kommende finansminister, Jack Lew. (Foto: flickr.com)
USAs kommende finansminister, Jack Lew. (Foto: flickr.com)

Barack Obama har bedt Senatet om å godkjenne nominasjonen så raskt som mulig, for at han kan innlede arbeidet med å få den amerikanske økonomien på fote igjen. Jack Lew kommer rett fra en annen meget innflytelsesrik jobb i Det hvite hus, som presidentens stabsjef.

– Jack vet at hver eneste side, hver eneste dollar i budsjettet, hver beslutning som tas, må være et uttrykk for hvem vi ønsker å være som nasjon. Så jeg håper Senatet vil godkjenne ham så raskt som mulig, sa Obama under en pressekonferanse torsdag.

Lew er 57 år gammel ortodoks jøde og overholder blant annet sabbatsbudene. Derfor jobber han svært sjelden fra solnedgang fredag til solnedgang lørdag, bortsett fra i situasjoner der det er snakk om liv og helse. Han er godt likt både blant demokrater og republikanere, så lite tyder på at Senatet vil gjøre hans vei til finansdepartementet vanskelig.

Den avtroppende finansministeren er Timothy Geithner, som hadde en sentral rolle under finanskrisen.

Kan slippe å søke visum
En annen interessant sak fra Washington er Israels søknad om å bli en del av USAs Visa Waiver Program (VWP). Blir den godkjent betyr det at israelere som reiser til USA som turister eller i forretningsøyemed, ikke trenger å søke om visum. 37 land, inkludert Norge, er allerede en del av denne ordningen. Innbyggerne i mange nasjoner fra Vest-Europa, samt Japan, Singapore, Taiwan og Australia, trenger bare gå gjennom en forenklet søknadsprosess før de reiser.

Representantenes hus har tidligere stemt for at Israel skal bli en del av VWP, mens Kongressen har stemt nei siden Jerusalem begynte å søke for seks år siden. Israel oppfyller ikke to viktige vilkår i avtalen:

1. Ikke alle israelere har digitale pass.
2. Over tre prosent av alle israelske visumsøknader avvises hvert år.

Jerusalem krever også at palestinere med amerikansk pass skal gjennomgå strengere sikkerhetskontroll når de kommer til Israel enn andre amerikanske statsborgere. Men i avtalen heter det at alle amerikanske statsborgere skal behandles likt i sikkerhetskontrollen.

Forrige artikkelÅrsmøte i MIFF Bodø
Neste artikkelTo israelske dokumentarer kan vinne Oscar
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no