To israelske dokumentarer kan vinne Oscar

To israelsk-produserte filmer er nominert til Oscar-pris i kategorien “Beste dokumentarfilmer”. – Det er total frihet i Israel til å lage kritiske dokumentarfilmer, sier filmkritiker Yehuda Stav.

Foto: Utsnitt fra den israelske dokumentarfilmen
Foto: Utsnitt fra den israelske dokumentarfilmen "The Gatekeepers".

The Gatekeepers” og “5 Broken Cameras” er to filmer som på ulikt vis ser på Israels politikk overfor palestinerne med et kritisk blikk. Filmene inngår i en rekke israelske filmer som har vunnet internasjonal anseelse, ikke bare for sin filmkvalitet men også fordi de setter søkelys på kritikkverdige forhold i det israelske samfunnet. Filmer som “Libanon” og “Vals med Bashir” viser for eksempel hvordan krig forårsaker mange psykiske utfordringer for soldater, både under og etter krigens handlinger.

Oppfyller en drøm
“The Gatekeepers” ser Midtøsten-konflikten gjennom israeleres øyne. En rekke tidligere ledere av etterretningsorganisasjonen Shin Bet uttaler seg foran åpent kamera om det arbeidet de har gjort for å beskytte israelerne fra farer. Samtidig er flere av de tidligere Shin Bet-sjefene kritiske til deler av den israelske politikken overfor palestinerne.

En kritiker i New York Times har skrevet at “The Gatekeepers” er den beste dokumentaren i 2012, ifølge Yedioth Aharonoth.

– Enhver filmskaper drømmer om å få den nyheten vi nettopp har fått, som åpner nye veier for filmen og vil gjøre at budskapet fra “The Gatekeepers” vil nå et bredt publikum i og utenfor Israel, sier direktør Dror Moreh.

Andre siden av barrieren
Filmen “5 Broken Cameras” tar oss med helt over på den andre siden av den israelske sikkerhetsbarrieren. Elad fra den palestinske landsbyen Bil’in har filmet mye fra konfrontasjonene som har funnet sted i landsbyen i tilknytninig til det israelske sikkerhetsgjerdet som er bygget i området. Filmen får fram hvordan gjerdet og de ukentlige sammenstøtene med IDF påvirker ham, hans familie og hans venner.

Den israelske regissøren Guy Davidi har produsert dokumentarfilmen sammen med Emad Burnat.

– Emad og jeg er svært fornøyd med Oscar-nominasjonen. Vi er ikke de eneste. Våre familier og landsbyboerne som blir presentert i filmen, som har valgt en ikke-voldelig kamp sammen med israelske og internasjonale aktivister og er glad over det, sier Davidi.

Burnat og Davidi føler seg motarbeidet av israelske myndigheter, blant annet siden de ikke får lov å vise filmen på israelske skoler. Filmkritiker Yehuda Stav mener imidlertid det israelske samfunnet har en unik evne til selvkritikk.

– Vår evne til å kritisere oss selv er svært sjelden. Det er totalt frihet i Israel til å lage dokumentarfilmer som snakker om våre problemer, som kritiserer det vi gjør, sier Stav.

Forrige artikkelStabsjef nominert til amerikansk finansminister
Neste artikkelMeretz vokser, Hatnua faller
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no