Ingen Oscar til Israel i år

Søndag kveld amerikansk tid var det duket for årets Oscar-utdeling i Los Angeles. To israelske dokumentarfilmer var nominert, men ingen av dem nådde helt opp i konkurransen.
Den omstridte regissøren Iyat Burnat presenterer den Oscar-nominerte israelsk-palestinske dokumentaren
Den omstridte regissøren Iyat Burnat presenterer den Oscar-nominerte israelsk-palestinske dokumentaren "5 Broken Cameras", under en filmvisning i San Francisco. (Foto: Steve Rhodes, flickr.com)

Både den israelske «The Gatekeepers» og den israelsk-palestinske «5 Broken Cameras» måtte se seg slått av den svensk-britiske favoritten «Searching for Suger Man«.

The Gatekeepers er en film om Shin Bets virksomhet i de palestinske områdene, der samtlige av etterretningstjenestens tidligere sjefer opp gjennom årene lar seg intervjue. De gir en ærlig beskrivelse av det arbeidet de selv orkestrerte og av det de mener kan forbedres i den israelske sikkerhetspolitikken. 5 Broken Cameras følger en palestinsk landsbys kamp mot den israelske sikkerhetsbarrieren.

Vold eller ikke-vold?
«Fredelige demonstrasjoner», ifølge den palestinske regissøren Iyat Burnat. Israeleren Hen Mazzig, som tjenestegjorde i IDF under den andre intifadaen, sier han møtte Burnat flere ganger under militære oppdrag på Vestbredden. Da skal han ha vært en av demonstrasjonslederne, oppildnet mennesker til vold og ha personlig dyttet Mazzig i bakken. Sistnevnte tror palestineren bevisst klipper bort vold mot soldater i filmen, for å skape et bilde av et inhumant IDF.

Vinnerdokumentaren Searching for Suger Man skal likevel ha en rekke jødiske henvisninger, forteller Times of Israel. En av produsentene, Simon Chinn, er sønn av jøden Sir Trevor Chinn. Han er en av de mest fremtredende jødiske personene i Storbritannia. I tillegg er en av hovedrolleinnehaverne, Stephen Segerman, en sør-afrikansk jøde med ortodoks bakgrunn.

Se traileren til Seaching for Suger Man:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8hEojBYmR-o[/youtube]

Se traileren til The Gatekeepers:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Kpk71yrQUQM[/youtube]

Se traileren til 5 Broken Cameras:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XID_UuxiGxM[/youtube]

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise