IDFs innkjøpsbudsjett kan stå overfor kutt

USAs budsjettkutt kan tvinge de israelske forsvarsstyrkene til å måtte bremse innkjøpene av nytt utstyr.

Innkjøpsprosessen av rakettforsvarsbatteriene Iron Dome kan bli rammet av amerikanske budsjettkutt. (Foto: IDF)
Rakettforsvaret Iron Dome kalkulerer banen på raketter og skyter ned dem som er på vei mot befolket område. (Foto: IDF)

Det amerikanske “budsjettstupet” er allerede et faktum. Republikanske og demokratiske Kongress-medlemmer har ikke klart å bli enige om en budsjettpakke for å snu USAs økonomi fra underskudd til overskudd. Automatiske budsjettkutt har derfor trådt i kraft, kutt som var ment å skremme representantene til handling da de ble innført for over ett år siden.

Nær samtlige departementer og utgiftsposter i det amerikanske budsjettet er blitt kraftig redusert, inkludert forsvars- og bistandsbudsjettene. Det betyr at overføringene av den militære bistanden til Israel har blitt foreløpig stanset.

“Kjøpefesten” over?
IDF frykter at over 1,5 milliarder kroner i slik bistand kan forsvinne de neste månedene. Det er et kraftig innhogg i et forsvarsbudsjett som allerede står overfor kutt på nasjonalt nivå. Den israelske regjeringen må spare seg ut av fjorårets budsjettsprekk, uten å gjennomføre upopulære tiltak som kutt i velferdsordningene.

Derfor frykter hæren, ifølge Times of Israel, at de må gjennomføre kutt i innkjøpene av nytt militært utstyr. Også innkjøp av nye Iron Dome-batterier må bremses, som har spart mange liv i Israel de siste årene.

Iron Dome kan bli reddet
Selv om støtten til Iron Dome er en egen post i det amerikanske budsjettet, uavhengig av den generelle militærbistanden til Israel, har den blitt rammet av de automatiske kuttene.

Men en kilde i Washington sier at et nytt lovforslag vil, dersom det blir vedtatt, gjøre det mulig for president Barack Obama å øke denne utgiftsposten så lenge “budsjettstupet” vedvarer. I tillegg skal Senatet vurdere et lovforslag som gir Israel automatisk militær og økonomisk bistand, dersom de blir tvunget ut i krig med Iran.

Når Kongressen til slutt kommer fram til en løsning, ser det imidlertid fortsatt dårlig ut med israelske øyne. En rekke medlemmer av Kongressen har varslet Israel de siste månedene om at strammere budsjettprioriteringer vil bety mindre penger i potten til IDF.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise