Mortens AIPAC-blogg

MIFFs styreleder Morten Fjell Rasmussen er i Washington for å delta på AIPAC-konferansen. På vei inn møtte han motdemonstranter av ulikt slag, inkludert disse to aktivistene fra den anti-zionistiske gruppen Neturei Karta.
Morten Fjell Rasmussen måtte passere anti-zionistiske demonstranter på vei inn til AIPAC-konferansen. (Foto: Kenneth Rasmussen)
Morten Fjell Rasmussen måtte passere anti-zionistiske demonstranter på vei inn til AIPAC-konferansen. (Foto: Kenneth Rasmussen)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Da er jeg i gang med konferansen. Søndag morgen ankom jeg konferanselokalene sammen med min bror. Før vi gikk inn fikk han tatt bilde av meg foran noen demonstranter fra Neturei Karta, en liten jødisk ortodoks anti-zionistisk og anti-israelsk organisasjon. Sammen med andre venstreorienterte jøder, demonstrerte de mot AIPAC-konferansen.

Disse demonstrantene markerer sin motstand mot israelske bosetninger på Vestbredden.
Disse demonstrantene markerer sin motstand mot israelske bosetninger på Vestbredden.
Israels avtroppende forsvarsminister Ehud Barak taler til forsamlingen. (Foto: Kenneth Rasmussen)
Israels avtroppende forsvarsminister Ehud Barak taler til forsamlingen. (Foto: Kenneth Rasmussen)

Sitter nå på dagens sesjon nr. to, hvor jeg fikk meg en gledelig overraskelse. En av mine israelske yndlingsjournalister, Ehud Ya’ari, var med i et panel som tok opp situasjonen på Sinai.  Ya’ari en av Israels beste analytikere når det gjelder Israels arabiske naboer. Han ga en innsiktsfull analyse av høyeste aktualitet og betydning. Om denne blir tilgjengelig på AIPACs nettside, er den absolutt verd å få med seg.

Kort fortalt er Ya’ari bekymret for at situasjonen på Sinai skal komme ut av kontroll. Han er ikke i tvil om at det vil skje, spørsmålet er når. Beduinene der, som tidligere ikke har vært særlig opptatt av streng religionsutøvelse, blir nå stadig mer radikalisert. Salafistene vinner nå innpass blant dem, og et ukjent antall av salafistene er jihadister. Etter revolusjonen i Egypt ble politistasjonene på Sinai brent ned, så politiet har i praksis mistet kontrollen.

– Vi må ikke undervurdere det som skjer. Salafiene snakker om det. Beduinene har alle slags våpen, for det meste fra Libya, men også fra Iran. De kan beskyte hvert eneste skip de ønsker som passerer Suez-kanalen. Sett at et par menn finner ut at de skal gjøre det? Hvem vil hindre dem, og hva vil reaksjonen bli om noen prøver på det? Og hvis Israel vil hindre dem eller reagerer om de angriper båter i Aqababukten, hva vil da skje?

Ya’ari tror ikke på noen quick fix-løsning, men han hadde et forslag som kan trekke utviklingen i riktig retning: Den egyptiske hæren må gis handlingsrom til å gjøre noe med situasjonen på Sinai, i tillegg må våpenstrømmen stanses. Det siste håper han det internasjonale samfunnet kan hjelpe med å bidra til. Ifølge Ya’ari kan det første gjøres uten å endre Camp David-avtalen, siden det finnes mekanismer som tillater en slik avtale. En slik avtale vil være en fordel for Egypt, og statsminister Benjamin Netanyahu vil kunne fremstille det som at Camp David-avtalen er bekreftet fra Egypts side.

  • Den multinasjonale styrken som er observatører på Sinai har nettstedet mfo.org.

Jeg var også på en spennende morgensesjon i dag. På podiet var politikere, diplomater og representanter for israelsk teknologi. Mer følger…

Apropos teknologi. I går måtte jeg innse at jeg ikke henger med teknologisk. Jeg tenkte jeg skulle laste ned AIPAC-appen, slik at jeg kunne få all informasjon om konferansen rett til mobiltelefonen. Men så viste det seg at operativsystemet på telefonen min er for gammelt, slik at det ikke var mulig å laste ned appen. Det samme gjelder en app for kjøp av mat – de frister med at denne appen sikrer deg raskere betjening under måltidene. Dermed må jeg pent klare meg med gammel teknologi: Jeg baserer meg på å få informasjons-mailer flere ganger i døgnet.

Til slutt en annen ting som heller ikke har med innholdet i konferansen å gjøre:

Jeg fikk en liten aha-opplevelse i dag. For noen år siden ble det opprettet en jødisk organisasjon som het JStreet. Jeg skjønte jo at J-en stod for jewish, men at navnet hadde dobbel bunn, tenkte jeg ikke på. Men nå ser jeg hvor inspirasjonen kommer fra: Her i Washington har jo gatene som går øst-vest navn som A-street, B-street osv. Og J-Street.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise