– Har to år på å skape fred

Foran utenrikskomiteen i Representantenes hus, forklarte utenriksminister John Kerry (t.v. i bildet) hvorfor han mener tiden er knapp for å få til fred i Midtøsten.
USAs utenriksminister John Kerry (f.v.) og Israels statsminister Benjamin Netanyahu den 9. april, under førstnevntes statsbesøk i Israel. (Foto: Den amerikanske ambassaden i Tel Aviv)
USAs utenriksminister John Kerry (f.v.) og Israels statsminister Benjamin Netanyahu den 9. april, under førstnevntes statsbesøk i Israel. (Foto: Den amerikanske ambassaden i Tel Aviv)

USAs utenriksminister John Kerry har lovet å fokusere på fredsprosessen i Midtøsten mellom Israel og palestinerne det neste halve året. Han kommer også til å fortsette lenger, dersom det viser seg at muligheten for å komme fram til en løsning er tilstede.

Men partene har ikke lenger så god tid, innen to år kan det kanskje være for sent, argumenterte Kerry foran utenrikskomiteen i Representantes hus. Han var på statsbesøk i Midtøsten forrige uke.

– Jeg kan garantere dere at jeg er forpliktet på dette, fordi jeg tror at vinduet for en tostatsløsning er i ferd med å forsvinne. Jeg tror vi har noe tid, rundt halvannet til to år, før det er over. Alle jeg snakket med i regionen og alle tilhengerne [av fredsforhandlinger] verden over som bryr seg, ønsker å bevege seg mot et fredstiltak. De er alle bekymret for timingen. Så dette haster, etter mitt syn, og jeg har til hensikt – etter instruksjoner fra presidenten [Barack Obama] – å respektere at det haster og se hva som kan bli gjort for å bevege oss framover, sa Kerry, ifølge Ha’aretz.

Utenriksministeren sa ingenting om hvorfor han mener det haster for fred i Midtøsten. Men den amerikanske administrasjonen, som de som har vært før dem, er skeptiske til bygging i de israelske bosetningene, særlig de som ligger dypt inne på Vestbredden, mellom de store palestinske byene. De har også uttrykt at den stadig mer intense diplomatiske kampen PA fører mot Israel i FN-systemet, vil gjøre veien fram mot en palestinsk stat mye vanskeligere. Obama krever av palestinske ledere at de må anerkjenne Israel som en jødisk stat.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise