Samtaler skal starte

USAs utenriksminister John Kerry varslet fredag at samtaler mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene skal starte på ny.

USAs utenriksminister John Kerry på statsbesøk i Guatemala. (Foto: MINEX GUATEMALA, flickr.com)
USAs utenriksminister John Kerry på statsbesøk i Guatemala. (Foto: MINEX GUATEMALA, flickr.com)

USAs utenriksminister, John Kerry, har arbeidet intenst med å få i gang fredsforhandlinger mellom Israel og PA, det palestinske styret på Vestbredden under ledelse av Mahmoud Abbas. Han kunngjorde fredag på en pressekonferanse i Jordans hovedstad Amman at det har lykkes å få samtalene i gang.

Justisminister Tzipi Livni skal lede forhandlingene fra israelsk side. Det er ventet at hun skal møte palestinernes sjefsforhandler, Saeb Erekat, i Washington allerede i neste uke.

Kerry og statsminister Benjamin Netanyahu snakket flere ganger på telefon før samtalene ble annonsert. Kerry hadde samtaler i Jordan med ledere fra PA. PA var samlet med PLO og likeså med representanter for de arabiske landene.

Palestinerne har nektet å forhandle siden 2010, og med unntak av en kort periode da har forhandlingsnekten vart helt siden høsten 2008. Forklaringen PA har gitt, er at Israel ikke har gått med å stanse all bygging på Vestbredden. Israel skal nå ha gått med på å ikke bygge noe utenfor de store bosettingsblokkene, og det vil bli overvåket at dette ikke skjer. Israel skal også sette fri 350 palestinske fanger i løpet av de nærmeste månedene [selv om erfaringen tilsier at halvparten av dem starter opp med terror igjen].

Palestinerne på sin side skal ha lovt å ikke gjøre noe i FN i september for å få anerkjent en palestinsk stat ensidig, altså uten at palestinerne behøver å forhandle med Israel.

Forhandlingene skal føres i hemmelighet, slik også de forberedende forhandlingene nå har vært ført. Det reduserer mulighetene for pressgrupper til å sabotere forhandlingene.

 

Hovedkilde: En artikkel av Elior Levy på ynetnews.com (Yediot Aharonot) fredag 19. juli 2013.

 

Forrige artikkelUltra-ortodokse soldater blir trakassert av sine egne
Neste artikkelUverdig angrep
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no