Israel i Syria-møter med Susan Rice

Sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus, Susan Rice, møtte en delegasjon fra Israel i Washington mandag, for å drøfte de siste ukers hendelser i Egypt og Syria.

Sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus, Susan Rice (Foto: New America Foundation, flickr.com)
Sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus, Susan Rice (Foto: New America Foundation, flickr.com)

Møtet gav sikkerhetsrådgiver Susan Rice en mulighet til å forklare Israel hva de planlegger av mottiltak mot Syria-regimet, samtidig som Jerusalem fikk komme med innspill. Tema under møtet var også utviklingen i Egypt.

Kypros er britenes knutepunkt
Mye tyder på at både amerikanerne og britene gjør alle slags forberedelser, for å reagere militært på bruken av kjemiske gasser fra det syriske militærets side sist uke.

Luftfartskilder sier til The Guardian at de så britiske bombefly i luften over Kypros, mens andre kilder forteller om økt aktivitet ved den britiske militærbasen på øya. Basen er taktisk plassert i forhold til Syria og kan fungere som et militært knutepunkt. Amerikanerne har på sin side fire store krigsskip plassert øst i Middelhavet.

– Moralsk forkastelig
USA spisser også retorikken mot Damaskus. Utenriksminister John Kerry skal ha avbrutt ferie for å komme med en offisiell pressemelding, som ble publisert i Times of Israel.

USAs utenriksminister John Kerry (Foto: Wikipedia)
USAs utenriksminister John Kerry (Foto: Wikipedia)

– Bare la meg være helt klar: Den grufulle nedslaktingen av sivile, drapet av kvinner og barn og uskyldige mennesker via kjemiske våpen, er moralsk forkastelig. Det er uakseptabelt på alle måter […] President [Barack] Obama mener at mennesker som står bak bruken av disse motbydelige våpen mot et av verdens mest sårbare folk, må stå til ansvar for sine handlinger. Ingenting i dag er mer alvorlig [for oss], skriver Kerry.

Tilbake på jobb har Kerry ringt rundt til sine kolleger i hele verden, for å skape en internasjonal konsensus om Syrias framtid. Borgerkrigen som raser har tiltrukket seg islamistiske elementer fra andre deler av verden, samt splittet et land rikt på religiøse, stammemessige og etniske forskjeller.

Forbereder seg på det verste
Syria-president Bashar Assad sa i går at en invasjon av landet var “dømt til å mislykkes” i et intervju med russisk presse på søndag. I mellomtiden har familiene til mange av hans tetteste støttespillere rømt ut av landet. Israelske Kanal 2 og Times of Israel sitter på informasjon som antyder at de har blitt fløyet bort via flyplassen Latakia vest i landet.

Yaakov Lappin, militærkorrespondent i Jerusalem Post. (Foto: YaakovLappin.com)
Yaakov Lappin, militærkorrespondent i Jerusalem Post. (Foto: YaakovLappin.com)

Også i Israel forbereder en seg på det som kan bli en større og internasjonal konflikt, samt på farene for at de selv kan bli offer for et kjemisk angrep. Denne uken har salget av gassmasker økt betraktelig. Ifølge myndighetene har 6 av 10 israelere sin egen gassmaske. Men israelske eksperter og kommentatorer er forholdsvis enige om at Assad har svært lite å tjene på å dra Israel inn i konflikten.

– Assad har kontroll på kun 40 prosent av Syrias landareal. Å trekke Israel inn i dette villle snudd borgerkrigen til opprørernes fordel og vært taktisk galskap fra den syriske diktatoren, mener Jerusalem Posts militærkorrespondent Yaakov Lappin.

Forrige artikkel– Det er i Israels interesse at Assad taper
Neste artikkelHallgrim Berg i MIFF Valdres: Partipolitikk er viktig, men verdipolitikk er viktigere
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no