– Jeg har ikke bestemt meg om Syria ennå

Både USA og Storbritannia ønsker mer sikker etterretning på hvem i Assad-regimet som har ansvaret for at giftgass ble benyttet i forrige uke.

President Barack Obama intervjues på PBS'
President Barack Obama intervjues på PBS' "NewsHour" (Foto: Skjermdump fra PBS NewsHour, YouTube.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

At et gassangrep fra den regimevennlige siden av borgerkrigen i Syria, har funnet sted, ser ut til å være hevet over enhver tvil hos vestlige ledere. Men hvem som har ansvaret, om president Bashar Assad og hans regjering har satt igang angrepet mot bydelen Ghouta i Damaskus, er ifølge amerikanske etterretningskilder fortsatt uvisst.

– Vi har ikke konkludert med om den syriske regjeringen faktisk har utført dette. Og dersom de har gjort det, om det er behov for internasjonale konsekvenser, sier Barack Obama.

I går ble USAs president intervjuet på “NewsHour” på PBS, der han understreket at bruk av kjemiske våpen strider med “amerikanske interesser”. Se utdrag av intervjuet her:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GxyBKKYPT4c[/youtube]

Britene nøler
Informasjonen om den uklare ansvarssituasjonen som omgir denne saken, har også gitt britene kalde føtter. Statsminister David Cameron hadde i utgangspunktet besluttet å følge amerikanernes linje, men møter stor motstand i parlamentet før avstemningen om saken. Den skulle finne sted i morgen, men er foreløpig utsatt.

Storbritannias utenriksminister William Hague (Foto: Wikimedia Commons)
Storbritannias utenriksminister William Hague (Foto: Wikimedia Commons)

Opposisjonspartiet Labour truer med å stemme ned hele operasjonen, dersom en ikke øker den diplomatiske innsatsen for å vinne over Russland og Kina i FNs sikkerhetsråd.

– Vi vil fortsette så langt som mulig på konsensusveien (parlamentets skepsis til å angripe nå), men er forberedt på å gå til aksjon […] for å stanse bruk av kjemiske våpen, sier utenriksminister William Hauge forklarer til Jerusalem Post.

I stedet vil Underhuset stemme over en resolusjon som skal oversendes FNs sikkerhetsråd, der de ber medlemslandene ikke støtte noen militære tiltak mot Syria før de har sett hvilke funn våpeninspektørene i landet gjør.

Lover “kamikaze-angrep”
Regimet i Syria fortsetter å rette trusler mot NATO-styrkene som kan komme til å gå til angrep mot landet. En anonym kilde i den syriske hæren forklarer ifølge The Guardian at de kan komme til å sende piloter ut på kamikazeangrep.

– Dersom vi ikke klarer å skyte ned krigsfly med artilleri, har vi militære piloter som er klare til å angripe utenlandske krigsfly med våre egne krigsfly og sprenge dem i luften, sier militærkilden.

Mens NATO bestemmer seg for om de vil gå til aksjon mot Israels naboland Syria, forsøker IDF å berolige den israelske befolkningen. Mange er nervøse for om Syria kommer til å dra Israel inn i nok en krig de ikke ønsker å være en del av. Men en israelsk forsvarskilde forsikrer onsdag til Yedioth Aharonoth at faren for et Syria-angrep på Israel “er svært liten”.

IDF ble dessuten enda en mer slagkraftig torsdag morgen, da luftforsvarets skvadron F-16i jagerfly ble erklært kampklare igjen. De er Israels mest avanserte kampfly. Men i vår ble et slikt fly totalknust, da det krasjet i Middelhavet etter en motorsvikt. Piloten og hans navigatør ble begge reddet opp fra vannet av et militært helikopter, skriver Ha’aretz.

Times of Israel melder også at rundt 1.000 reservesoldater har blitt kalt inn til tjeneste, for å styrke beredskapen. Soldatene vil operere forsvarsrakettbatteriene, styrke siviltjenesten og IDFs etterretningstjeneste.

Forrige artikkelKjønnsnøytral bønneseksjon ble innviet
Neste artikkelSoldatenes “Gangnam style” med palestinere var risikosport
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no