Russland og USA enige om Syria-resolusjon

Et felles russisk-amerikansk resolusjonsforslag til Sikkerhetsrådet forplikter Syria-regimet til å oppgi sine kjemiske våpen.

USAs utenriksminister John Kerry i intervju med
USAs utenriksminister John Kerry i intervju med "60 Minutes". (Foto: Skjermdump fra CBS' "60 Minutes")
USAs FN-ambassadør Samantha Power (Foto: Wikimedia Commons)
USAs FN-ambassadør Samantha Power (Foto: Wikimedia Commons)

Det var USAs FN-ambassadør Samantha Power som avslørte at avtalen er i boks, i et intervju med Reuters. Syria er nå “juridisk forpliktet” på å oppgi sine atomvåpen, men uten trusler om militær innblanding dersom de ikke holder sine løfter.

– For bare to uker siden virket det nåværende utfallet helt usannsynlig. For to uker siden hadde det syriske regimet ikke engang anerkjent at deres kjemiske våpenlagre eksisterer. Men i kveld har vi klart å komme fram til et felles resolusjonsforslag, som er et resultat av intenst diplomati og intense forhandlinger i løpet av de siste to ukene, forklarer hun.

Allerede fredag kveld kan resolusjonsforslaget bli lagt fram for FNs Sikkerhetsråd, så sant den blir godkjent av Organet for forbud mot kjemiske våpen i Haag.

– Jeg vet at noen utenriksministere forlenger sine besøk i New York, for å kunne delta på den avstemningen, sier Russlands FN-ambassadør Vitaly Churkin til nyhetsbyrået.

USA, Frankrike og Storbritannia har krevd at resolusjonen skulle inneholde krav om militær innblanding, dersom Syria ikke lever opp til sine forpliktelser. Men Russland og Kina ville ikke gå med på dette. Alt resolusjonsforslaget sier er at dersom Syria motarbeider avtalen, kan de bli rammet av straffetiltak fra en ny sikkerhetsrådsresolusjon, som Kremlin kan nedlegge veto mot.

Til CBS’ “60 Minutes” understreker USAs utenriksminister John Kerry at den militære trusselen fra amerikanerne står ved lag, men at den ikke er inkludert i denne resolusjonen.

Nervegassen ikke “våpenifisert”
Kilder både i Kremlin og i Washington avslører til Washington Post at det meste av de kjemiske gassene som Syria er i besittelse av, ikke ligger plassert i våpen. Det aller meste skal være oppbevart i flytende form og være enkelt å tilintetgjøre.

Supermaktenes etterretningstjenester tror at hele det kjemiske arsenalet til Syria kan bli ødelagt i løpet av ni måneder, så sant Syria samarbeider som de skal.

Forrige artikkelAtomsamtalene med Iran i gang igjen
Neste artikkelKvinnene i Det tredje riket
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no