Amerikanske jøder blir mindre religiøse

32 prosent av amerikanske jøder født etter 1980 ser på seg selv som “jøde” på bakgrunn av arv, kultur eller etnisitet – ikke religion. Tilknytningen til Israel er stabil.

De amerikansk-jødiske filmskaperne Ethan og Joel Coen er eksempler på
De amerikansk-jødiske filmskaperne Ethan og Joel Coen er eksempler på "moderne jøder" i USA, med sterk etnisk og kulturell bevissthet om sin "jødiskhet", men som ikke liker religion. (Illustrasjon: Craig Duffy, flickr.com)
Jødisk identitet i ulike generasjoner (Illustrasjon: PEW Research Center)
Jødisk identitet i ulike generasjoner (Illustrasjon: PEW Research Center)

Prosentandelen amerikanere som svarer “jødisk” når det blir spurt om religionstilhørighet ligger nå litt i underkant av to prosent, etter en klar nedgang de siste tiår. I tillegg er det omkring 0,5 prosent som svarer at de har jødisk bakgrunn eller oppdragelse, men ser på seg selv som ateister, agnostikere eller uten religion.

Trenden blant den generelle befolkningen i USA og den jødiske befolkningen ser ut til å være svært sammenfallende: Færre og færre ser på seg selv som religiøse. Mens 22 prosent av amerikanere flest betegner seg selv som ateister, sier 32 prosent av jøder født etter 1980 at de er jøder på grunn av ikke-religiøse faktorer som arv, kultur og etnisitet.

Tallene fra Pew Research Centers siste spørreundersøkelse, viser at desto eldre jødene er, jo mer religiøse er de. Blant dem som er født mellom 1914-1927 ser 93 prosent på seg selv som jøder på bakgrunn av sin religiøse overbevisning.

Stadig flere ekteskap inngås også med ikke-jødiske partnere, nå så mange som 58 prosent av dem. Blant ikke-ortodokse jøder er tallet 71 prosent.

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

– Dette er svært splittede tall. Eldre jøder er religiøse jøder. Yngre jøder er jøder uten religion. Skiftet i den jødiske identiteten reflekterer brede endringer i den amerikanske befolkningen. Amerikanere flest, ikke bare jøder, avskyr i økende grad noen form religiøs tilhørighet, skriver Pew i sin rapport.

94 prosent av respondentene svarte at de var stolte over å være jødisk.

 

Amerikanske jøders forhold til Israel

Hva med amerikanske jøders forhold til Israel? Rapporten viser at amerikanske jøders tilknytning til Israel er “essensielt uendret” siden 2000-2001. 30 prosent sier de er veldig tilknyttet og 39 prosent sier de er noe tilknyttet Israel. 43 prosent har besøkt landet, 23 prosent mer enn én gang.

PEWs tall om amerikanske jøders forhold til Israel.
PEWs tall om amerikanske jøders forhold til Israel.
Forrige artikkel– Ustabilt Midtøsten er et fredsincentiv
Neste artikkel– Israel vil vurdere å ratifisere ikke-spredningsavtale
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -