Bloomberg mottar “jødisk Nobel-pris”

New Yorks republikanske ordfører Michael R. Bloomberg mottar den første “Genesis-prisen”, populært kalt “Den jødiske Nobel-prisen”.

New Yorks jødiske ordfører Michael Bloomberg. (Foto: Rachael L. Leslie, U.S. Department of Defence, flickr.com)
New Yorks jødiske ordfører Michael Bloomberg. (Foto: Rachael L. Leslie, U.S. Department of Defence, flickr.com)

Det er første gang at Genesis-prisen deles ut. Vinneren mottar 1 million dollar i prispenger, som med dagens valutakurs tilsvarer rundt 6 millioner kroner.

Den deles ut av Genesis Philanthropy Group, som er en stiftelse opprettet av en gruppe russisk-jødiske milliardærer og fremmer jødisk identitet blant russisktalende jøder verden over. Michael R. Bloomberg er selv barnebarn av immigranter fra det gamle Sovjet.

En undersøkelse gjennomført for New York Times, viser at innbyggerne i New York er fornøyd med flere radikale endringer Bloomberg har fått gjennomført etter at han ble ordfører i 2002. Men det er andre områder hvor de fleste er misfornøyde.

I begrunnelsen for prisutnevnelsen blir Bloombergs rolle på den internasjonale arenaen også trukket fram. Han er en svært vellykket forretningsmann, med en formue på rundt 200 milliarder kroner. Derfor har han bestemt seg for å gi bort prispengene til et veldedig formål.

– For mange år siden overførte foreldrene mine til meg jødiske verdier og jødisk etikk, som jeg har tatt med meg gjennom hele livet, og som har båret meg gjennom livet, og som har guidet meg på alle livets områder i forretningslivet, regjeringen og i veldedighet. Genesis-prisen omfavner og fremmer disse samme verdiene og denne etikken – en felles tråd for det jødiske folk verden over, som har hjulpet menneskeheten opp igjennom århundrene, skriver ordføreren i en pressemelding.

Prisen blir delt ut i samarbeid med israelske myndigheter og kan bli tildelt jødiske kvinner og menn som har oppnådd store ting på forskjellige felter, som forskning, kunst, forretningsliv og diplomati. Bloomberg vil bli overrakt prisen i Jerusalem i mai av Israels statsminister Benjamin Netanyahu, opplyser den amerikanske avisen.

“Genesis” er et gresk ord for “begynnelse” eller “(ny)skapning”. Det er også en internasjonal betegnelse på det vi i Norge kaller 1. Mosebok, eller den jødiske skapelsesberetningen i bokens første kapitler.

Forrige artikkelSiv Jensens gratulasjon til Israel
Neste artikkelSaudi Arabia sier fra seg sete i Sikkerhetsrådet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no