USA mistet stemmeretten i UNESCO etter Israel-støtte

Fredag mistet USA stemmeretten i FN-organet UNESCO. Washington har stanset pengeoverføringer til UNESCO etter at “Palestina”, mot amerikanernes vilje, fikk fullt medlemskap.

UNESCOs hovedkvarter i Paris (Foto: Wikimedia Commons)
UNESCOs hovedkvarter i Paris (Foto: Wikimedia Commons)

Medlemslandene i FNs organ for utdanning, forskning og kultur stemte i 2011 for å gi “Palestina” fullt medlemskap. I etterkant trakk USA tilbake all sin pengestøtte til organet, slik de også hadde varslet på forhånd. Amerikanerne mener en palestinsk stat kun kan anerkjennes etter en sluttstatus-avtale med Israel (og også nabolandet Jordan) er på plass.

Reglene til UNESCO sier at medlemsland som ikke betaler for seg i løpet av en toårsperiode, vil bli fratatt stemmeretten i deres generalforsamling. Det er første gang at amerikanerne frivillig har gitt opp sin stemmerett i en overnasjonal organisasjon.

– Vi har mistet vår største bidragsyter, noe som vi vil merke i alt vi foretar oss. […] Dette er ingen form for straff fra UNESCO fordi de ikke betaler. Slik er bare reglene, sier en talsmann for organisasjonen.

Selv om Det hvite hus egentlig ønsker å utbetale pengene de skylder UNESCO, forteller New York Times, så møter de motstand i Kongressen. På 1990-tallet vedtok de to amerikanske nasjonalforsamlingene å kutte pengestøtten til alle FN-organer som måtte anerkjenne “Palestina” som en fullverdig stat, med mindre det skjer som resultat av en endelig tostatsavtale mellom Israel og PA.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise