USA mistet stemmeretten i UNESCO etter Israel-støtte

Fredag mistet USA stemmeretten i FN-organet UNESCO. Washington har stanset pengeoverføringer til UNESCO etter at "Palestina", mot amerikanernes vilje, fikk fullt medlemskap.
UNESCOs hovedkvarter i Paris (Foto: Wikimedia Commons)
UNESCOs hovedkvarter i Paris (Foto: Wikimedia Commons)

Medlemslandene i FNs organ for utdanning, forskning og kultur stemte i 2011 for å gi «Palestina» fullt medlemskap. I etterkant trakk USA tilbake all sin pengestøtte til organet, slik de også hadde varslet på forhånd. Amerikanerne mener en palestinsk stat kun kan anerkjennes etter en sluttstatus-avtale med Israel (og også nabolandet Jordan) er på plass.

Reglene til UNESCO sier at medlemsland som ikke betaler for seg i løpet av en toårsperiode, vil bli fratatt stemmeretten i deres generalforsamling. Det er første gang at amerikanerne frivillig har gitt opp sin stemmerett i en overnasjonal organisasjon.

– Vi har mistet vår største bidragsyter, noe som vi vil merke i alt vi foretar oss. […] Dette er ingen form for straff fra UNESCO fordi de ikke betaler. Slik er bare reglene, sier en talsmann for organisasjonen.

Selv om Det hvite hus egentlig ønsker å utbetale pengene de skylder UNESCO, forteller New York Times, så møter de motstand i Kongressen. På 1990-tallet vedtok de to amerikanske nasjonalforsamlingene å kutte pengestøtten til alle FN-organer som måtte anerkjenne «Palestina» som en fullverdig stat, med mindre det skjer som resultat av en endelig tostatsavtale mellom Israel og PA.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise