SS-leder som lever i USA beordret massakre

En tysk viseriksadvokat har anbefalt at 94 år gamle Michael Karkoc siktes for angrepet på en polsk landsby i 1944.
Den angivelige SS-massemorderen Michael Karkoc sin søknad om statsborgerskap i USA fra 1953. (Foto: Wikimedia Commons)
Den angivelige SS-massemorderen Michael Karkoc sin søknad om statsborgerskap i USA fra 1953. (Foto: Wikimedia Commons)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Michael Karkoc levde nesten et helt liv i USA som en tilsynelatende vanlig snekker i Minnesota. Men den nå pensjonerte 94-åringen har båret på en hemmelighet, som Associated Press (AP) i sommer bragte fram i lyset.

Under andre verdenskrig ledet han nemlig sin egen avdeling i Schutzstaffel, bedre kjent som SS. Han beordret i 1944 sine menn til å angripe den polske landsbyen Chlaniow, hvor titalls barn og kvinner ble drept. Familien og han selv hevder imidlertid at Karkoc aldri var tilstede, men det amerikanske nyhetsbyrået har nylig klart å grave fram en gammel tilståelse fra en av hans medsoldater.

Viseriksadvokaten for den tyske avdelingen som etterforsker naziforbrytelser, Thomas Will, har bestemt seg for å ta ut tiltale mot mannen. Denne beslutningen ble tatt før tilståelsen AP kom over ble offentliggjort.

– Vi har besluttet at kravene for å kunne tiltale ham for mord er oppfylt […] Det er tilstrekkelige beviser for at han var der, mener Will.

Tilståelsen ble funnet i arkivene til den ukrainske etterretningstjenesten, fra et sovjetisk avhør av en av hans underordnede, ved navn Ivan Sharko. Karkoc skal ha gitt beskjed om å angripe Chlaniow som hevn, etter at en SS-major ble drept av ukrainske motstandsstyrker.

– Beordringen ble gitt av en av kommandørene om å stenge av landsbyen og forberede oss på kamp. Kommandøren for vår tropp, Wolf (kallenavnet til Karkoc blant sine soldater), gav oss også ordre om å sjekke alle husene og straffe partisanene.

– Legionærene omringet husene, satte fyr på dem med fyrstikker eller brannstifterkuler og skjøt alle som ble funnet i hjemmene eller i gatene. De fleste husene ble brent til bakken som et resultat av dette. Hvor mange som ble drept totalt vet jeg ikke. Jeg så personlig tre lik med fredelige innbyggere som hadde blitt drept, sier Sharko.

Andre øyenvitneskildringer AP har gravd fram bekrefter virkelighetsbeskrivelsen til Sharko. Totalt ble 44 mennesker drept denne dagen, da de to nærliggende landsbyene Chlaniow og Wladislaw ble jevnet med jorden.

Etter andre verdenskrig er kun 6.500 personer dømt for krigsforbrytelser i tysk rett, og kun noen få av dem for medvirkning til drap på jøder. De fleste av dem ble gitt relativt korte dommer, og mange av dem sonet ikke en gang disse fullt ut, opplyste historikeren Tom Segev i 2011.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise