Biden: Israel er tilfluktsted for alle jøder

– Det finnes bare én garanti for jødene, og det er staten Israel, sa USAs visepresident Joe Biden i høst.

USAs visepresident Joe Biden. (Foto: US Embassy Guatemala, flickr)

Forholdet mellom dagens amerikanske regjering og Israel er dårlig i forhold til hvordan det har vært tidligere. Det gjelder særlig forholdet mellom president Barack Obama og statsminister Benjamin Netanyahu.

Den amerikanske visepresidenten, Joe Biden, hører vi kanskje ikke så mye til i Norge. Men han er en av Obamas nærmeste medarbeidere og, som det heter, “bare et hjerteslag fra å bli president”. Biden legger aldri skjul på at han er en nær venn av det jødiske folket og av den jødiske staten, Israel. I slutten av mars 2015 kom det fram noe om hva han sa høsten 2014. Det viser at han har forstått mer enn mange andre av selve grunnlaget for staten Israel.

Det skjedde hjemme hos Biden. Han hadde invitert en gruppe jødiske ledere, blant dem folk fra Kongressen og fra Obama-administrasjonen, til en markering av jødisk nyttår, Rosh Hashana. Det er blitt kjent nå fordi en av de tilstedeværende, journalist Jeffrey Goldberg i The Atlantic, fortalte det i en artikkel som ellers handlet mest om jødenes stilling i Europa (hvor stadig flere av dem ikke lenger ser noen framtid her for seg og sine).

Visepresident Biden sa at han hadde kjent alle israelske statsministre siden Golda Meir. Hun levde 1898-1978, og var statsminister i Israel 1969-1974. Som ung senator snakket Biden med Golda Meir på hennes kontor. Hennes assistent var [senere statsminister Yitzak] Rabin. De snakket blant annet om seksdagerskrigen [og antakelig om faren for framtidige kriger]. Meir så rett på Biden og sa at han ikke burde se så trist ut og ikke være bekymret. For jødene hadde et hemmelig våpen, kunne Meir avsløre.

Biden spurte hva slags våpen det var. Han tenkte at det kanskje hadde noe med atomvåpen å gjøre. Golda Meir så rett på ham og sa: “Vi har ikke noe annet sted å dra til.” Biden gjorde en pause da han fortalte dette, og gjentok: “Vi har ikke noe annet sted å dra til.”

Biden sa til de tilstedeværende – framstående amerikanske jøder – at dette er noe de kjenner gjennom marg og bein (“in your bones“). Uansett hvor gjestfritt USA er, hvor betydningsfulle jødene er, hvor engasjerte jødene er og hvor dypt de er involvert i USA – det finnes bare én garanti for jødene, og det er staten Israel. Biden forsikret dem om at selv om presidenten (Obama) blir litt opprørt [over Netanyahu], kunne Biden garantere at Obama legger like stor vekt på Israels sikkerhet.

 

Synspunkter

At en sittende visepresident i USA sier at et annet land er det som garanterer sikkerheten for amerikanske statsborgere, er egentlig ganske oppsiktsvekkende, og noen amerikanske jøder godtar det ikke. Noen jøder frykter at det kan styrke dem som sier at jødene ikke er ordentlig lojale mot USA.

Men andre sier at selv om de amerikanske jødene er ganske trygge i USA nå, er det ingen garanti for framtida. Det kan man ikke minst se på hvordan det er i ferd med å gå i Vest-Europa.

Når det gjelder at jødene ikke har noe annet sted å dra til enn ørlille Israel, så er det enda sannere nå enn da Golda Meir sa det. Det er enda tydeligere nå enn det var den gangen at jøder ikke kan bo i den arabiske og muslimske verden, hvor kristne og andre minoriteter drepes i titusenvis og jages i millioner, til minimal interesse fra verden i alminnelighet og kirken i særdeleshet. Det er tydeligere enn før at jødene ikke kan bo i lengden i Europa, og på lengre sikt kanskje heller ikke USA.

Til slutt vil jeg minne om at det allerede har flyktet flere jøder fra arabiske land enn arabere fra Israel.

 

Kilder: Jerusalem Post, Israel National News, Inquisitr.com, Salon.com.

Forrige artikkelDrømmeavtale – for Iran
Neste artikkelConrad Myrland i Uddevalla
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no