– Obama må anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad

Amerikanske jøder som er født i Jerusalem får ikke oppgi Israel som fødeland i passene sine. Det skaper sterke reaksjoner både i Israel og USA.
Israel har alltid hatt Jerusalem som sin hovedstad. (Illustrasjonsfoto: Cycling man / Flickr.com / CC)
Israel har alltid hatt Jerusalem som sin hovedstad. (Illustrasjonsfoto: Cycling man / Flickr.com / CC)

Amerikansk Høyesterett avviste mandag et vedtak fra Kongressen om at jøder som er født i Jerusalem skulle få lov til å oppgi Israel som sitt fødeland i passene sine. Dette melder Times of Israel og nyhetsbyrået AP.

President Obamas syn på Jerusalem er at byen ikke skal anerkjennes som Israels hovedstad før en fredsavtale med palestinerne foreligger. Også hans forgjengere i presidentembetet har ment dette. Men i Kongressen har det i realiteten vært flertall siden 1995 for å endre dette standpunktet og anerkjenne byen som Israels rettmessige hovedstad. I 2002 vedtok Kongressen et lovforslag om å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem og å tillate at amerikanske jøder født i Jerusalem fører opp Israel som fødeland i passene sine. På grunn av presidentadministrasjonenes syn har imidlertid loven aldri blitt implementert.

Mandagens rettsavgjørelse i Høyesterett var avslutningen på en families 12 år lange rettslige kamp for å få lov å oppgi Israel som sitt fødeland i tråd med loven fra 2002. Høyesterett konkluderte med at mandatet til å drive utenrikspolitikk er delt mellom presidenten og Kongressen, og at det i dette tilfelle er presidentens linje som skal gjelde.

 

– På tide å anerkjenne Jerusalem

Det israelske utenriksdepartementet har avvist å kommentere saken, fordi de generelt ikke vil kommentere andre lands rettslige avgjørelser.

Samme dag som rettsavgjørelsen falt, gikk Jerusalems ordfører Nir Barkat ut med en sterk oppfordring til Obama om at tiden er inne for å anerkjenne Jerusalem som hovedstaden i Israel.

– Akkurat som Washington er hovedstaden i USA, London er hovedstaden i England og Paris er hovedstaden i Frankrike – slik har også Jerusalem alltid vært, og vil alltid være, Israels hovedstad, uttalte Barkat.

Han påpekte at antisemittismen og boikottbevegelsen mot Israel er i framvekst, og konkluderte:

– Jeg oppfordrer USAs president Barack Obama til å offentlig erklære det vi har visst i flere generasjoner – at Jerusalem er Israels hovedstad og at Israel er det jødiske folkets hjem.

 

Oren: – Skadelig rettsavgjørelse

Michael Oren, som er Knesset-medlem for Kulanu og tidligere israelsk ambassadør til USA, gikk ut med kraftig kritikk av rettsavgjørelsen. Han mente avgjørelsen var ”skadelig for Israels suverenitet og for alliansen mellom Israel og USA”.

– I dag avviste dessverre retten saken mot presidentens rett til alene å avgjøre om Jerusalem skal anerkjennes som Israels hovedstad. Og se – president Obama bruker sin autoritet til å velge å ikke anerkjenne Jerusalem som vår hovedstad, kommenterte Oren.

– Jeg har gitt slipp på mitt amerikanske statsborgerskap. Men min datter Lia, som fortsatt er amerikansk statsborger, ble født i Jerusalem, Israel, uansett hva passet hennes sier, fortsatte han.

 

Amerikanske jøder reagerer

Blant amerikanske jøder har rettsavgjørelsen naturlig nok vakt oppsikt. The Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations, en paraplyorganisasjon som representerer 51 organisasjoner, publiserte en uttalelse der de sier de er dypt bekymret over avgjørelsen.

– Vi tror ikke at det at amerikanske borgere som er født i Jerusalem skulle ha Israel i passet sitt ville sette framtidige fredsforhandlinger på spill eller kompromittere USAs rolle. Titusener av amerikanere påvirkes av denne avgjørelsen, sier paraplyorganisasjonens leder og nestleder Stephen Greenberg og Malcolm Hoenlein.

Lederen av Anti-Defamation League, Abraham Foxman, omtalte rettsavgjørelsen som ”hyklersk og nærsynt”.

Også mange andre jødiske organisasjoner uttrykker skuffelse.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise