– Obama må anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad

Amerikanske jøder som er født i Jerusalem får ikke oppgi Israel som fødeland i passene sine. Det skaper sterke reaksjoner både i Israel og USA.

Israel har alltid hatt Jerusalem som sin hovedstad. (Illustrasjonsfoto: Cycling man / Flickr.com / CC)
Israel har alltid hatt Jerusalem som sin hovedstad. (Illustrasjonsfoto: Cycling man / Flickr.com / CC)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Amerikansk Høyesterett avviste mandag et vedtak fra Kongressen om at jøder som er født i Jerusalem skulle få lov til å oppgi Israel som sitt fødeland i passene sine. Dette melder Times of Israel og nyhetsbyrået AP.

President Obamas syn på Jerusalem er at byen ikke skal anerkjennes som Israels hovedstad før en fredsavtale med palestinerne foreligger. Også hans forgjengere i presidentembetet har ment dette. Men i Kongressen har det i realiteten vært flertall siden 1995 for å endre dette standpunktet og anerkjenne byen som Israels rettmessige hovedstad. I 2002 vedtok Kongressen et lovforslag om å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem og å tillate at amerikanske jøder født i Jerusalem fører opp Israel som fødeland i passene sine. På grunn av presidentadministrasjonenes syn har imidlertid loven aldri blitt implementert.

Mandagens rettsavgjørelse i Høyesterett var avslutningen på en families 12 år lange rettslige kamp for å få lov å oppgi Israel som sitt fødeland i tråd med loven fra 2002. Høyesterett konkluderte med at mandatet til å drive utenrikspolitikk er delt mellom presidenten og Kongressen, og at det i dette tilfelle er presidentens linje som skal gjelde.

 

– På tide å anerkjenne Jerusalem

Det israelske utenriksdepartementet har avvist å kommentere saken, fordi de generelt ikke vil kommentere andre lands rettslige avgjørelser.

Samme dag som rettsavgjørelsen falt, gikk Jerusalems ordfører Nir Barkat ut med en sterk oppfordring til Obama om at tiden er inne for å anerkjenne Jerusalem som hovedstaden i Israel.

– Akkurat som Washington er hovedstaden i USA, London er hovedstaden i England og Paris er hovedstaden i Frankrike – slik har også Jerusalem alltid vært, og vil alltid være, Israels hovedstad, uttalte Barkat.

Han påpekte at antisemittismen og boikottbevegelsen mot Israel er i framvekst, og konkluderte:

– Jeg oppfordrer USAs president Barack Obama til å offentlig erklære det vi har visst i flere generasjoner – at Jerusalem er Israels hovedstad og at Israel er det jødiske folkets hjem.

 

Oren: – Skadelig rettsavgjørelse

Michael Oren, som er Knesset-medlem for Kulanu og tidligere israelsk ambassadør til USA, gikk ut med kraftig kritikk av rettsavgjørelsen. Han mente avgjørelsen var ”skadelig for Israels suverenitet og for alliansen mellom Israel og USA”.

– I dag avviste dessverre retten saken mot presidentens rett til alene å avgjøre om Jerusalem skal anerkjennes som Israels hovedstad. Og se – president Obama bruker sin autoritet til å velge å ikke anerkjenne Jerusalem som vår hovedstad, kommenterte Oren.

– Jeg har gitt slipp på mitt amerikanske statsborgerskap. Men min datter Lia, som fortsatt er amerikansk statsborger, ble født i Jerusalem, Israel, uansett hva passet hennes sier, fortsatte han.

 

Amerikanske jøder reagerer

Blant amerikanske jøder har rettsavgjørelsen naturlig nok vakt oppsikt. The Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations, en paraplyorganisasjon som representerer 51 organisasjoner, publiserte en uttalelse der de sier de er dypt bekymret over avgjørelsen.

– Vi tror ikke at det at amerikanske borgere som er født i Jerusalem skulle ha Israel i passet sitt ville sette framtidige fredsforhandlinger på spill eller kompromittere USAs rolle. Titusener av amerikanere påvirkes av denne avgjørelsen, sier paraplyorganisasjonens leder og nestleder Stephen Greenberg og Malcolm Hoenlein.

Lederen av Anti-Defamation League, Abraham Foxman, omtalte rettsavgjørelsen som ”hyklersk og nærsynt”.

Også mange andre jødiske organisasjoner uttrykker skuffelse.

Forrige artikkelAbbas hedret terrorist med medalje
Neste artikkel– Israel vil være en reell partner for fred hvis motparten vil forhandle
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/