Diplomatisk krøll

Israels tidligere ambassadør i Washington er ikke lenger diplomatisk i sin omtale av Barack Obama.
Forsiden til Michael Orens nye bok.
Forsiden til Michael Orens nye bok.

Michael B. Oren var Israels ambassadør i Washington fra juli 2009 til september 2013. Nå har han skrevet bok om tiden i USA: Ally: My Journey Across the American-Israeli Divide.

Før Oren ble ambassadør, var han mest kjent som historiker og forfatter. I mars ble han valgt til medlem av Knesset for sentrumspartiet Kulanu.

I sin nye bok har Oren lagt mye av det diplomatiske språket til side. I forbindelse med boklanseringen, tirsdag 16. juni, publiserte Oren en artikkel i Wall Street Journal hvor han anklaget Barack Obama for “bevisst” å ha ødelagt forholdet mellom Israel og USA. Tidligere har amerikanske myndigheter informert israelerne på forhånd før store og viktige taler og avgjørelser som angår Israel. Det skulle ikke bli noen overraskelser mellom nære allierte. Dette ble det slutt med helt fra starten av Obamas presidentperiode, hevder Oren.

 

Reaksjoner

Det amerikanske utenriksdepartementet avviser Orens anklager, og sier hans anklager mot Barack Obamas politikk er “absolutt unøyaktig og falsk”.

Orens gode venn, USAs ambassadør til Israel Dan Shapiro, sier Orens framstilling av historien “ikke reflekterer sannheten”.

– Oren er nå i en annen posisjon. Han er en politiker som ønsker å selge bøker, sa Shapiro til Hærens radio. Shapiro beskriver forholdet mellom Obama og Netanyahu som “effektivt, nært og av en art som tjener interessene til begge land”.

Orens partileder Moshe Kahlon har tatt avstand fra Orens anklager mot Obama i boken. Statsminister Benjamin Netanyahu har nektet å uttale seg.

Sjefsredaktør David Horovitz i Times of Israel har gjort et omfattende intervju med Oren hvor den tidligere ambassadøren uttrykker dyp bekymring for relasjonen mellom USA og Israel. Samtidig innrømmer han at Obama har rett når han sier at sikkerhetssamarbeidet med Israel er bedre enn noen gang før.

– Amerikanerne sa vi kan slippe inn dagslys [det kan være avstand] i diplomatiske saker, men stå tett i sikkerhetssaker. Problemet er at dette ikke fungerer i Midtøsten. Ingen tror på det. De ser ikke forskjell på ulike typer dagslys her. I Midtøsten er det inntrykkene som overstyrer alt, sier Oren.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise