Diplomatisk krøll

Israels tidligere ambassadør i Washington er ikke lenger diplomatisk i sin omtale av Barack Obama.
Forsiden til Michael Orens nye bok.
Forsiden til Michael Orens nye bok.

Michael B. Oren var Israels ambassadør i Washington fra juli 2009 til september 2013. Nå har han skrevet bok om tiden i USA: Ally: My Journey Across the American-Israeli Divide.

Før Oren ble ambassadør, var han mest kjent som historiker og forfatter. I mars ble han valgt til medlem av Knesset for sentrumspartiet Kulanu.

I sin nye bok har Oren lagt mye av det diplomatiske språket til side. I forbindelse med boklanseringen, tirsdag 16. juni, publiserte Oren en artikkel i Wall Street Journal hvor han anklaget Barack Obama for «bevisst» å ha ødelagt forholdet mellom Israel og USA. Tidligere har amerikanske myndigheter informert israelerne på forhånd før store og viktige taler og avgjørelser som angår Israel. Det skulle ikke bli noen overraskelser mellom nære allierte. Dette ble det slutt med helt fra starten av Obamas presidentperiode, hevder Oren.

 

Reaksjoner

Det amerikanske utenriksdepartementet avviser Orens anklager, og sier hans anklager mot Barack Obamas politikk er «absolutt unøyaktig og falsk».

Orens gode venn, USAs ambassadør til Israel Dan Shapiro, sier Orens framstilling av historien «ikke reflekterer sannheten».

– Oren er nå i en annen posisjon. Han er en politiker som ønsker å selge bøker, sa Shapiro til Hærens radio. Shapiro beskriver forholdet mellom Obama og Netanyahu som «effektivt, nært og av en art som tjener interessene til begge land».

Orens partileder Moshe Kahlon har tatt avstand fra Orens anklager mot Obama i boken. Statsminister Benjamin Netanyahu har nektet å uttale seg.

Sjefsredaktør David Horovitz i Times of Israel har gjort et omfattende intervju med Oren hvor den tidligere ambassadøren uttrykker dyp bekymring for relasjonen mellom USA og Israel. Samtidig innrømmer han at Obama har rett når han sier at sikkerhetssamarbeidet med Israel er bedre enn noen gang før.

– Amerikanerne sa vi kan slippe inn dagslys [det kan være avstand] i diplomatiske saker, men stå tett i sikkerhetssaker. Problemet er at dette ikke fungerer i Midtøsten. Ingen tror på det. De ser ikke forskjell på ulike typer dagslys her. I Midtøsten er det inntrykkene som overstyrer alt, sier Oren.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelSterile fluer til insektbekjempelse
Neste artikkelBoikott-krig i Sverige
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise