Amerikanske jøders syn på Israel samlet i én tabell

Her er det tall som vil overraske deg.
Ultraortodokse jøder i New York. (Illustrasjonsfoto: Rahaha, flickr)
Ultraortodokse jøder i New York. (Illustrasjonsfoto: Rahaha, flickr)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Det anerkjente amerikanske meningsmålingsinstituttet Pew har publisert en rapport om de ortodokse jødene i USA. De ortodokse utgjør omkring 10 prosent av den jødiske befolkningen, og skiller seg ut på mange måter. Generelt er den jødiske befolkningen i USA eldre enn den generelle befolkningen og har færre barn. De ortodokse har en mye lavere gjennomsnittsalder og betydelig høyere fødselstall (4,1 i forhold til 1,7). De som vil bli bedre kjent med amerikanske jøder, bør lese rapporten.

Her skal vi nøye oss med å se på amerikanske jøders holdning til Israel. Pew har laget en tabell som på en unik måte oppsummerer hvordan ulike jødiske grupper i USA ser på Israel.

Variasjonene er store. 61 prosent av ortodokse jøder sier de er sterkt følelsesmessig knyttet til Israel. Bare 27 prosent av andre jøder sier det samme. En del av de ortodokse klassifiserer seg selv om moderne ortodokse. Disse utgjør om lag 3 prosent av den jødiske befolkningen i USA. Tallene viser at det er de moderne ortodokse som har størst tilknytning til Israel, men minst tro på at Israel og en palestinsk stat kan leve side om side i fred.

Pew påpeker at dataene til analysen ble samlet inn i 2013. (Skjermdump fra Pew-rapport)
Pew påpeker at dataene til analysen ble samlet inn i 2013. (Skjermdump fra Pew-rapport)

I en meningsmåling gjennomført i 2012 signaliserte norske jøder sine holdninger til Israel. Til påstanden “Jeg føler meg knyttet til Israel”, sier 55 prosent av medlemmene i DMT Oslo seg “meget enig”. 26 prosent sier “nokså enig”. I DMT Trondheim var tilsvarende tall 34 prosent og 41 prosent.

Blant medlemmene i DMT Oslo sier 52 prosent seg “meget enig” og 26 prosent “nokså enig” med uttrykket “det er viktig for meg å vise solidaritet med Israel”. 43 prosent sier partienes syn på Israel er meget viktig når de velger parti ved stortingsvalg. 43 prosent ser det som “litt viktig”, 11 prosent som “ikke viktig”. Blant medlemmer i DMT Trondheim er det 16 prosent som svarer “ikke viktig”.

Bør norske jøder kritisere Israels politikk i det offentlige rom? Her er de norske jødene delte i sitt syn. Blant medlemmene i DMT Oslo sier 11 prosent seg “meget enig” i at jøder ikke skal kritisere Israels politikk i det offentlige rom. 20 prosent er “nokså enig”. 23 prosent er “nokså uenig og 25 prosent er “meget uenig”.

33 prosent sier de vil støtte Israel offentlig uansett hvilken politikk den sittende regjeringen fører. 50 prosent sier seg uenig.
86 prosent mener Israel skal kritiseres på lik linje med andre land dersom de bryter menneskerettighetene.  7 prosent er “verken enig eller uenig”, 1 prosent er “nokså uenig” og 1 prosent “meget uenig”.

Den siste påstanden om Israel ble presentert slik: “Noen ganger synes jeg Israels politikk og aksjoner rettet mot palestinerne er klart kritikkverdig.” 35 prosent av jødene i DMT Oslo sier seg “meget enig”, 32 prosent “nokså enig”, 13 prosent “verken enig eller uenig”, 10 prosent “nokså uenig” og 5 prosent “meget uenig”.

Resultatene for jødene i Trondheim viser at deres medlemmer som har sendt inn svar på spørreundersøkelsen generelt er litt mer kritisk innstilt overfor Israel enn jødene i Oslo.

Jødene er delte i synet på hvorvidt trossamfunnets ledelse bør ha et samlet syn på Midtøsten-konflikten og kommunisere dette synet til media. 45 prosent er enig, 40 prosent er uenig.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelFire amerikanske bibelskoleelever angrepet i Hebron
Neste artikkelVi krever forklaring fra UNRWA
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise