Obama vurderer å etterlate seg en oppskrift

Vil ha palestinerne til å anerkjenne Israel som en jødisk stat og legge kravet om "rett til å vende tilbake" dødt. Obama har også krav til Israel.
USAs president Barack Obama. (Illustrasjonsfoto: Det hvite hus / Flickr.com)
USAs president Barack Obama. (Illustrasjonsfoto: Det hvite hus / Flickr.com)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Mandag 7. mars rapporterte Wall Street Journal at Obama-administrasjonen vurderer ulike alternativer for å få i gang samtaler mellom israelere og palestinere før Barack Obama forlater Det hvite hus i januar 2017.

Hovedtanken ser ut til å være å peke på en oppskrift, en vei, som skal hjelpe partene videre. Det kan skje i form av en resolusjon i FNs sikkerhetsråd, av en presidenttale eller en uttalelse fra Midtøsten-kvartetten (FN, EU, USA og Russland).

– Obama ønsker at forholdet mellom israelere og palestinere skal gå i mer positiv retning før han overlater Det hvite hus til sin etterfølger, sier kilder i administrasjonen.

Amerikanerne ser for seg å rette krav både til palestinerne og israelerne. Palestinerne må anerkjenne Israel som en jødisk stat og oppgi kravet om å gi millioner av etterkommere av 1948-flyktningene rett til å flytte inn i den jødiske staten. Israel på sin side må innføre byggestans i bosetninger og anerkjenne Øst-Jerusalem som palestinsk hovedstad. Planen legger også opp til en israelsk tilbaketrekning til våpenhvilelinjene fra 1949, med landbytte som blir avtalt nærmere mellom partene.

En kilde i administrasjonen sier til Wall Street Journal at de ikke har tatt noen endelig avgjørelse om veien videre.

Denne uken kommer USAs visepresident Joe Biden på besøk til Israel.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise