Åtte av ti senatorer ber Obama øke den militære støtten til Israel

Hele 83 av 100 amerikanske senatorer undertegnet brev til president Obama.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu håper USAs president Barack Obama innvilger en økning i støtten til det israelske forsvaret. (Foto: PMO / Flickr.com / CC)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu håper USAs president Barack Obama innvilger en økning i støtten til det israelske forsvaret. (Foto: PMO / Flickr.com / CC)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Jerusalem Post skrev mandag 25. april at 51 republikanske senatorer og 32 demokratiske senatorer har undertegnet et brev til president Barack Obama. I brevet ber de presidenten om å snarest inngå en ny tiårig avtale om militær bistand til Israel med en verdi som overstiger de rundt 24 milliarder kroner (3 milliarder dollar) som Israel nå mottar årlig.

“Med bakgrunn i Israels dramatisk økte forsvarsutfordringer, står vi klare til å støtte en betydelig forbedret ny langtidsavtale for å hjelpe til med å forsyne Israel med de ressursene som landet trenger for å forsvare seg selv og for å sikre dets militære forsprang”, skriver de i brevet.

Senatorene skriver også at de vil vurdere økt amerikansk finansiering av samarbeidet USA har med Israel i utviklingen av et rakettforsvar.

Obama har gått inn for å gi rundt 1,2 milliarder kroner (150 millioner dollar) til slike forsvarsprogram, men senatorene skal være villige til å bidra med betydelig mer til Israel for å støtte videreutviklingen av luftforsvarssystemene Iron Dome og Davids slynge.

Presidentkandidat og senator Ted Cruz fra det republikanske partiet undertegnet også brevet, men det gjorde ikke den eneste jødiske presidentkandidaten, Bernie Sanders fra demokratene.

Brevet inneholdt ikke noe beløp på hvor stor den militære støtten bør være. Israel ønsker å motta mellom 32 og 36 milliarder kroner (4 til 4,5 milliarder dollar) i den nye avtalen som skal tre i kraft fra 2018.

Amerikanske tjenestemenn skal ha antydet at Obama-administrasjonen foreslår et beløp på rundt 30 milliarder kroner (3,7 milliarder dollar). De håper den nye avtalen kan undertegnes før Obama går av som president i januar 2017.

I den gamle avtalen var Israel forpliktet til å bruke det meste av støtten på innkjøp fra amerikansk militærindustri. Bare 26,7 prosent kunne brukes på innkjøp fra israelsk militærindustri. Det er ventet at den nye avtalen vil ha lignende betingelser.

Slik sett kan store deler av bistanden bli sett på som en subsidiering av amerikansk militærindustri. Når Israel kjøper utstyret blir det også ofte solgt med en klausul som sier at Israel ikke skal selge konkurrerende utstyr. Dermed får amerikanerne mindre konkurranse på mange felter. Det finnes israelere som mener at Israel netto taper på å motta støtte fra USA, ikke minst på grunn av dette.

En kilde nær Israels statsminister Benjamin Netanyahu uttalte at Israel er takknemlig over å få slik overveldende støtte fra både republikanere og demokrater.

Michael Oren, som tidligere har vært ambassadør for Israel i USA og som nå er finansminister og representerer sentrumspartiet Kulanu, sa etter at brevet ble kjent:

– Vi takker senatorene for å støtte en betydelig økning i militær bistand til Israel. Israel må håndtere mange viktige sikkerhetsutfordringer i sentrum av Midtøsten, og jeg er glad for at det har blitt anerkjent av de 83 senatorene som undertegnet brevet.

Forrige artikkelMIFF starter studentlag på NTNU
Neste artikkelBrende: – PA “svært tjent med å avskaffe denne ordningen for sin egen legitimitets skyld”
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.