Obamas siste tale til FNs generalforsamling

Den avtroppende amerikanske presidenten omtalte den israelsk-palestinske konflikten i én setning i talen.

USAs president Barack Obama talte til FNs generalforsamling 20. september 2016. (Foto: Skjermdump fra YouTube)
USAs president Barack Obama talte til FNs generalforsamling 20. september 2016. (Foto: Skjermdump fra YouTube)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

 

Tirsdag holdt Barack Obama sin siste tale til FNs generalforsamling som president. I den 48 minutter lange talen kommenterte han den israelsk-palestinske konflikten med én setning, og Jerusalem Post bemerker at han valgte å ikke nevne de mange palestinske terrorangrepene som er blitt begått det siste året. Dette sa Obama:

– Det vil helt klart være til det beste for israelere og palestinere dersom palestinerne tar avstand fra oppvigleri til vold og anerkjenner Israels legitimitet, men Israel erkjenner at de ikke kan permanent okkupere og bosette palestinsk land.

Under denne artikkelen kan du se video av hele Obamas tale.

 

Israel-kritikk fra generalsekretæren

FNs generalsekretær Ban Ki-Moon kommenterte også den israelsk-palestinske konflikten i talen sin til generalforsamlingen. Heller ikke han var opptatt av den palestinske terroren og voldsbruken.

– Som en venn av både det israelske og det palestinske folk, smerter det meg at det siste tiåret har vært ti år der freden har tapt. Ti år tapt til utvidelser av ulovlige bosetninger. Ti år til indre splittelse blant palestinerne, voksende polarisering og håpløshet. Dette er galskap, uttalte Ban Ki-Moon.

Israels FN-ambassadør Danny Danon reagerte sterkt på generalsekretærens tale.

– Den virkelige galskapen finnes i FN, uttalte han etter talen.

– I stedet for å fokusere på palestinsk terror og oppvigleri til vold, og i stedet for å oppfordre Mahmoud Abbas til å vende tilbake til forhandlingsbordet, valgte generalsekretæren enda en gang å kritisere Israel. Det må bli slutt på denne besettelsen av Israel, sa Danon.

 

Netanyahu: – Forventer likebehandling

Like før Israels statsminister Benjamin Netanyahu reiste til New York for å delta på generalforsamlingen som begynte tirsdag, uttalte han at han forventer at terroren som rammer Israel likebehandles med terroren som rammer resten av verden.

– Jeg forventer én standard fra det internasjonale samfunnet i kampen mot terror. Det internasjonale samfunnet sier at terrorisme må bekjempes fast og kompromissløst. Derfor må de også støtte Israels faste og kompromissløse kamp mot terrorisme. Moralsk tydelighet er avgjørende for å bekjempe og overvinne terrorisme, sa Netanyahu, som også forespeilet hva som kommer til å være budskapet hans på generalforsamlingen:

– Jeg vil si sannheten om Israel der. Jeg vil snakke om Israels rettferdighet og heltemot, våre soldaters, politistyrkers og borgeres heltemot i den kompromissløse kampen mot grusom terrorisme, sa statsministeren.

Onsdag ettermiddag skal han møte Obama, og torsdag møter han Ban Ki-Moon. Han har også avtalt møter med Australias statsminister Malcolm Turnbull og en rekke afrikanske statsledere.

Forrige artikkelTerrorister blir framstilt som helter på palestinsk barneleir
Neste artikkel“Freden” ingen lengter tilbake til
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/