Obamas siste tale til FNs generalforsamling

Den avtroppende amerikanske presidenten omtalte den israelsk-palestinske konflikten i én setning i talen.
USAs president Barack Obama talte til FNs generalforsamling 20. september 2016. (Foto: Skjermdump fra YouTube)
USAs president Barack Obama talte til FNs generalforsamling 20. september 2016. (Foto: Skjermdump fra YouTube)

 

Tirsdag holdt Barack Obama sin siste tale til FNs generalforsamling som president. I den 48 minutter lange talen kommenterte han den israelsk-palestinske konflikten med én setning, og Jerusalem Post bemerker at han valgte å ikke nevne de mange palestinske terrorangrepene som er blitt begått det siste året. Dette sa Obama:

– Det vil helt klart være til det beste for israelere og palestinere dersom palestinerne tar avstand fra oppvigleri til vold og anerkjenner Israels legitimitet, men Israel erkjenner at de ikke kan permanent okkupere og bosette palestinsk land.

Under denne artikkelen kan du se video av hele Obamas tale.

 

Israel-kritikk fra generalsekretæren

FNs generalsekretær Ban Ki-Moon kommenterte også den israelsk-palestinske konflikten i talen sin til generalforsamlingen. Heller ikke han var opptatt av den palestinske terroren og voldsbruken.

– Som en venn av både det israelske og det palestinske folk, smerter det meg at det siste tiåret har vært ti år der freden har tapt. Ti år tapt til utvidelser av ulovlige bosetninger. Ti år til indre splittelse blant palestinerne, voksende polarisering og håpløshet. Dette er galskap, uttalte Ban Ki-Moon.

Israels FN-ambassadør Danny Danon reagerte sterkt på generalsekretærens tale.

– Den virkelige galskapen finnes i FN, uttalte han etter talen.

– I stedet for å fokusere på palestinsk terror og oppvigleri til vold, og i stedet for å oppfordre Mahmoud Abbas til å vende tilbake til forhandlingsbordet, valgte generalsekretæren enda en gang å kritisere Israel. Det må bli slutt på denne besettelsen av Israel, sa Danon.

 

Netanyahu: – Forventer likebehandling

Like før Israels statsminister Benjamin Netanyahu reiste til New York for å delta på generalforsamlingen som begynte tirsdag, uttalte han at han forventer at terroren som rammer Israel likebehandles med terroren som rammer resten av verden.

– Jeg forventer én standard fra det internasjonale samfunnet i kampen mot terror. Det internasjonale samfunnet sier at terrorisme må bekjempes fast og kompromissløst. Derfor må de også støtte Israels faste og kompromissløse kamp mot terrorisme. Moralsk tydelighet er avgjørende for å bekjempe og overvinne terrorisme, sa Netanyahu, som også forespeilet hva som kommer til å være budskapet hans på generalforsamlingen:

– Jeg vil si sannheten om Israel der. Jeg vil snakke om Israels rettferdighet og heltemot, våre soldaters, politistyrkers og borgeres heltemot i den kompromissløse kampen mot grusom terrorisme, sa statsministeren.

Onsdag ettermiddag skal han møte Obama, og torsdag møter han Ban Ki-Moon. Han har også avtalt møter med Australias statsminister Malcolm Turnbull og en rekke afrikanske statsledere.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise