– Største seier for antisemittisme i Amerika siden 1941

Bradley Burston i Ha’aretz er dypt bekymret.
Valgmøte med Donald Trump. (Foto: Gage Skidmore, flickr)
Valgmøte med Donald Trump. (Foto: Gage Skidmore, flickr)

Dersom israelerne skulle avgjort det amerikanske presidentvalget, ville Hillary Clinton ha vunnet med god margin. Donald Trumps valgseier kommer like overraskende i Israel som i resten av verden.

Donald Trump har kommet med sterke løfter om støtte til Israel, men i deler av israelsk venstreside blir Trumps seier møtt med dyp bekymring.

– Valget markerte den største seieren og bekreftelsen for antisemittisme i Amerika siden 1941, mener Bradley Burston i den venstreorienterte avisen Ha’aretz. I 1941 kjempet nazi-sympatisøren Charles Lindbergh en politisk kamp i USA med mottoet «America First». Lindberghs kampanje satte hvite, kristne amerikanere med europeisk bakgrunn først, og jøder ble i stor grad fremstilt som fiender av Amerika, ifølge Burston.

I årets presidentvalgkam har høyreekstreme grupper i USA gjennomført online trakassering av jødiske journalister, og journalister de tror er jødiske.  En studie fra Anti-Defamation League viser at en stor del av disse angrepene kommer fra personer som identifiserer seg som «Trump», «nasjonalister», «konservative» eller «hvite».

Burstons hovedankepunkt mot Trump og Trumps jødiske rådgivere er at de ikke har tatt tydelig avstand fra de høyreekstremes aktivitet. Trumps Israel-rådgiver David Friedman skal i et intervju ha benektet at antisemitter støttet Trump og trakasserte meningsmotstandere. Han anklaget på sin side Clinton-tilhengere og Clinton-rådgivere for antisemittisme.

– Dette er en av de mest fantastiske kveldene i mitt liv – ikke ta noen feil, men våre folk har spilt en STOR rolle i å velge Trump! skrev Israel-hateren David Duke på Twitter like etter at Trump kunngjorde sin valgseier.

Det er ikke bare i USA at Trump blir trykket til brystet av jødehatere. I Norge jubler den antisemittiske organisasjonen Vigrid for valgseieren til Trump. «Vi i Vigrid har stått ved Trump fra den spede starten fordi han er Demokratiets, Frihetens og Folkets meningsbærer mot en kulturmarxistisk, selvhatende, jødesleikende, nazistisk og antidemokratisk massemedia i det jødiske finansoligarkiets tjeneste,» skriver Vigrid.

Trump har i noen tilfeller tatt avstand fra støttespillere.

– David Duke er en dårlig person, som jeg har tatt avstand fra en rekke ganger i løpet av årene, sa Trump til MSNBC i mars.

Trump har mange jødiske venner og nære rådgivere. Hans datter Ivanka konverterte til jødedommen før hun giftet seg med sin jødiske mann. Blant rike og innflytelsesrike jøder er holdningen til Trump delt, noen støtter ham, andre har bidratt betydelig til Clintons kampanje. Tradisjonelt har det store flertallet jøder i USA stemt på demokratenes presidentkandidater. Meningsmålinger blant amerikanske jøder før dette presidentvalget viste også et flertall for Clinton.

Ifølge målinger gjennomført på valgnatten skal 70 prosent av jødiske amerikanere ha stemt på Clinton og 25 prosent på Trump.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkel– Jeg er trygg på at du flytter ambassaden til Jerusalem
Neste artikkel– Donald Trump er en sann venn av Israel
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise