– Trump burde unngå store visjoner i Midtøsten

– Ikke sats på å sette i gang en større fredsprosess, råder de amerikanske Midtøsten-ekspertene Aaron David Miller og Richard Sokolsky.

Valgmøte med Donald Trump. (Foto: Gage Skidmore, flickr)
Valgmøte med Donald Trump. (Foto: Gage Skidmore, flickr)

I en ny artikkel i Politico, en sentrum-venstre orientert amerikansk politisk nettside, gir Aaron David Miller og Richard Sokolsky råd til USAs neste president angående Midtøsten og Israels konflikt med palestinerne.

– USA har tidligere vært for ambisiøs når det gjelder målsetting for hva som kan oppnås i Midtøsten, påpeker Miller og Sokolsky. Begge har en lang karriere bak seg i Midtøsten-relatert arbeid, Miller som ansatt i det amerikanske utenriksdepartementet i 24 år.

Miller og Sokolsky mener at Trump ikke burde prøve å oppnå fred mellom Israel og palestinerne, med mindre begge partene viser at de er villige til å ta avgjørende skritt.

Det burde være tydelig nå at det er for stor avstand mellom hva statsminister Netanyahu og president Abbas mener angående blant annet Jerusalem og flyktninger, påpeker artikkelforfatterne.

Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas sammen under et møte i Jerusalem i 2010, i forbindelse med fredsforhandlingene som pågikk. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas sammen under et møte i Jerusalem i 2010, i forbindelse med fredsforhandlingene som da pågikk en kort periode. (Illustrasjonsfoto: GPO)

 

Tostatsløsningen vil bli et tankeeksperiment fram til israelske og palestinske ledere er villige til, og i stand til, å ta vanskelige avgjørelser. Det er svært usannsynlig at den neste amerikanske presidenten kan overtale eller tvinge dem til dette, mener Miller og Sokolsky.

Mens amerikanerne venter på vilje hos partene, kan Det hvite hus bidra ved å sikre at sikkerhetssamarbeidet mellom Israel og palestinerne fortsetter, samt ved å øke samarbeidet om vann, strøm og infrastruktur. I tillegg må amerikanerne fremme utviklingen av den palestinske økonomien og fokusere på mindre spørsmål, slik som utviklingen av områder på Vestbredden som styres av Israel.

USA burde ta avstand fra høyt profilerte amerikanske initiativ for å sette i gang en større fredsprosess.

– Trump burde unngå større visjoner, særlig når det gjelder å bygge nye nasjoner og å løse konflikter hvor partene ikke er klare for å ta ansvar, understreker Miller og Sokolsky.

Kort tid før valget gikk Trumps rådgiverne ut med en uttalelse, hvor de på vegne av kandidaten lovet å styrke forholdet mellom USA og Israel.

President Bill Clinton gav en av artikkelforfatterne følgende råd før Camp David-toppmøtet i 2000: “Det å prøve og å feile er bedre enn å ikke prøve i det hele tatt.” Det er inspirerende, men ikke alltid rett, kommenterer Miller og Skolsky nøktert. Prosjekter som ikke innfrir, undergraver amerikansk prestisje og makt i krig og fred.

Forrige artikkelSeks kommentarer til Kirkens Nødhjelps rapport om syriske og irakiske minoriteter
Neste artikkelArabiske medier melder om israelske luftangrep i Syria
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.