FN-resolusjon 2334 og hva Trump kan gjøre

Resolusjonen er ikke bindende.
Donald Trumps Twitter-melding etter at resolusjon 2334 ble vedtatt i FNs sikkerhetsråd.
Donald Trumps Twitter-melding etter at resolusjon 2334 ble vedtatt i FNs sikkerhetsråd.

23. desember vedtok FNs sikkerhetsråd resolusjon 2334. Norges utenriksminister Børge Brende har gitt sin støtte til resolusjonsteksten.

Det er første gang på over 35 år at FNs sikkerhetsråd vedtar en resolusjonstekst som retter seg så direkte inn mot israelske bosetninger på Vestbredden, skriver Barak Ravid i Ha’aretz.

Resolusjonen vil ikke få noen direkte praktiske konsekvenser for Israel på kort sikt. Den er vedtatt under FNs charter kapittel 6, og er derfor ikke- bindende og bare et uttrykk for rådets vilje og anbefalinger. Resolusjonen sender likevel et diplomatisk budskap til Israel, og vil bli brukt aktivt av alle dem som ønsker å isolere og boikotte Israel .

Resolusjonen slår fast at bosetningene har «ingen juridisk gyldighet og utgjør et klart brudd på folkeretten». Den ber også verdens land om å «skille, i deres relevante handlinger, mellom landområdene til staten Israel og landområdene okkupert siden 1967». Uttalelser som dette vil styrke saken til palestinerne som forsøker å få Israel dømt ved Den internasjonale straffedomstolen i Haag. Den baner også vei for en målrettet boikott av bosetningene.

USAs nyvalgte president Donald Trump har varslet at det kommer til å bli en annen situasjon i FN etter at han kommer til makten 20. januar. Men for å nullstille den vedtatte resolusjonen vil Trump måtte samle fra minst åtte andre medlemsland og sikre at verken Russland, Kina, Frankrike eller Storbritannia nedlegger veto. Det er ekstremt usannsynlig.

En mulig annet mottiltak som Trump kan velge, er å skru ned eller stanse USAs finansiering av FN. Flere av toppene i det republikanske partiet har allerede tatt til orde for dette. Etter at UNESCO tok opp Palestina som fullverdig medlemsstat, kuttet USA finansieringen av organisasjonen.

Siden resolusjonen ikke er bindende, kan Trump velge å overse resolusjonen og trappe opp amerikanske sanksjoner mot land og selskaper som boikotter Israel eller israelske bosetninger. Flere amerikanske delstater har allerede satt selskaper som boikotter israelske selskaper som opererer i bosetningene på svarteliste.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise