Trump og Netanyahu i “veldig varm” samtale

Israels statsminister er invitert til Det hvite hus tidlig i februar. Samtidig gir han grønt lys for jødisk boligbygging i Øst-Jerusalem.

Trump og Netanyahu møtes for første gang som statslederen 15. februar. Her fra et møte da Trump var presidentkandidat i fjor. (Foto: Kobi Gideon)
Trump og Netanyahu møtes for første gang som statslederen 15. februar. Her fra et møte da Trump var presidentkandidat i fjor. (Foto: Kobi Gideon)

Fredag 20. januar ble Donald Trump tatt i ed som USAs nye president. Bare to dager senere snakket han med Israels statsminister Benjamin Netanyahu på telefon. Ifølge Netanyahus kontor var samtalen “veldig varm”.

– Statsministeren uttrykte sitt ønske om å arbeide tett med president Trump for å skape en felles forståelse for å fremme fred og sikkerhet i regionen, uten noen avstand mellom USA og Israel, heter det i uttalelsen.

Trump og Netanyahu var enige om “å samrå seg ofte i en rekke regionale saker, inkludert hvordan man skal møte trusselen fra Iran”, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus. Trump understreket at fred mellom Israel og palestinerne kun kan oppnås med direkte forhandlinger.

I sin innsettelsestale lovte Trump å “utslette radikal islamistisk terror fra jordens overflate”.

 

Utsatte anneksjonsdebatt

Høyresiden i den israelske regjeringen er oppildet av det de ser som en venn i Det hvite hus. Utdanningsminister Naftali Bennett, leder for Bayit Yehudi, ønsket å annektere den store bosetningen Ma’aleh Adumim i regjeringsmøtet allerede søndag 22. januar. Med å advare mot å gjøre noe forhastet før man har fått koordinert nærmere med Trump-administrasjonen, klarte Netanyahu å utsette behandling av forslaget. Til gjengjeld lovte Netanyahu å bygge ut i jødiske bydeler av Øst-Jerusalem “uten restriksjoner”.

Før sin samtale med Trump sa Netanyahu til regjeringskollegaer i Likud at han er klar til å gi palestinerne en “stat-minus”.

Forrige artikkelIsraelsk etterretning advarer Netanyahu mot å presse Trump til å bryte Iran-avtalen
Neste artikkelAvslutningssalg på torget.miff.no
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.