Det hvite hus reagerer på den økte byggeaktiviteten

Trump-administrasjonen ber Israel vente frem til Trump og Netanyahu har hatt et møte.

De store bosetningsblokkene på Vestbredden, som Ma'ale Adumim på bildet, vil ikke bli gjenstand for en israelsk byggestans under eventuelle fredsforhandlinger. (Foto: Sue Schoenfeld, flickr.com)
Trump-administrasjonen har for første gang kommentert den økte byggeaktiviteten på Vestbredden. Her er bosetningen Ma'ale Adumim fotografert. (Foto: Sue Schoenfeld, flickr.com)

Tidlig fredag morgen norsk tid sendte Det hvite hus ut en kort pressemelding der den nye Trump-administrasjonen for første gang kommenterer at den israelske regjeringen har sagt ja til bygging av flere tusen nye boliger på Vestbredden.

“Det amerikanske håpet om fred mellom israelerne og palestinerne har forblitt uendret gjennom 50 år. Selv om vi ikke tror at eksistensen av bosetninger er et hinder for fred, vil bygging av nye bosetninger og utvidelse av de eksisterende utover dagens grenser kanskje ikke bidra til å oppnå dette målet”, uttaler Det hvite hus i pressemeldingen, som fortsetter slik:

“Som presidenten har uttrykt flere ganger, håper han å bidra til fred i Midtøsten. Trump-administrasjonen har ikke tatt en offisiell posisjon i forhold til bosetningene og ser frem til videre diskusjoner, inkludert med statsminister Netanyahu, når han besøker president Trump senere i måneden”.

Benjamin Netanyahu skal møte Trump i Det hvite hus 15. februar. Reaksjonen fra Det hvite hus kommer etter at israelske myndigheter på tirsdag sa ja til bygging av tre tusen nye boliger på Vestbredden. Flere av disse bygges utenfor de eksisterende blokkene, og det er også godkjent en ny bosetning for første gang på 25 år.

Israels ambassadør til FN, Danny Danon, gikk fredag morgen ut og tonet ned irettesettelsen fra Det hvite hus. I et intervju med israelsk radio sier Danon at pressemeldingen er et tegn på at Trump-administrasjonen ikke har bestemt sin politikk i forhold til bosetningene, og at de vil gjøre det etter møtet mellom den israelske og amerikanske lederen senere denne måneden.

– Jeg vil ikke kalle det en helomvending. Uttalelsen er veldig klar. Meningen er: Vent til etter møtet med statsminister Netanyahu og president Trump, som er om under to uker til, og deretter avgjør hva politikken blir, sier FN-ambassadøren.

Dan Shapiro, som var USAs ambassadør i Israel under Obama-administrasjonen, skriver på Twitter at pressemeldingen fra Det hvite hus “forteller oss at Trumps motstand mot bosetnings-aktiviteten, som en negativ faktor for å skape fred i Midtøsten, er en fortsettelse av hva som har vært USAs politikk i mange år”.

Han antyder i en annen melding at uttalelsen kan komme etter forespørsel fra Netanyahu. Israels statsminister kan ha et “ønske om å bli presset av Trump, for å hjelpe ham å holde partier til høyre for ham i tøylene”, påpeker Shapiro.
Les også: Israelske bosetninger og folkeretten – hva svarer Israel?

Les også: Hvorfor fortsetter Israel å bygge?

Forrige artikkel– Ja til bosetninger, uten dem blir det ingen okkupasjon og heller ingen fred
Neste artikkelJordans konge skal ha advart Trump
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.