Netanyahu: – Jeg vil ikke annektere 2,5 millioner palestinere

Den israelske statsministeren avviser annektering etter møtet med Donald Trump.

Trump og Netanyahu holdt en felles pressekonferanse etter møtet mellom dem. (Foto: Avi Ohayon/Flickr)
Trump og Netanyahu svarte på spørsmål fra pressen før møtet. Bildet er fra møtet deres i fjor. (Foto: Avi Ohayon/Flickr)

På en felles pressekonferanse etter møtet med Donald Trump fortalte statsminister Benjamin Netanyahu at han ikke hadde planer om å annektere Vestbredden og gi statsborgerskap til de 2,5 millioner palestinerne som bor der.

– Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen: Jeg vil ikke annektere nesten 2,5 millioner palestinere inn i Israel. Jeg vil ikke at de skal være styrt av oss, sa Netanyahu til pressen etter møtet i Det hvite hus, skriver Times of Israel.

Statsministeren fortalte også at han hadde spurt den amerikanske presidenten om å anerkjenne Israels suverenitet over Golanhøyden, som Israel annekterte i 1981, men det kom ikke frem hvordan Trump stiller seg til forespørselen.

Netanyahu gjentok også det han fortalte til pressen før møtet med Trump, at hans standpunkt om etablering av en palestinsk stat ikke har endret seg siden hans tale på Bal-Ilan-universitet i 2009, hvor han i prinsippet anerkjente en demilitarisert palestinsk stat som anerkjenner Israel som en jødisk stat.

– Abu Mazen (Mahmoud Abbas, palestinernes president) anerkjenner ikke Israel som en jødisk stat og snakker fortsatt om “retten til å vende tilbake”, og de har ikke gått med på at den israelske hæren skal ha full sikkerhetskontroll over Vestbredden. Det er hans politikk, og den er uakseptabel for oss, sa statsministeren.

På pressekonferansen kom det frem at de to statslederne også hadde diskutert de israelske bosetningene på Vestbredden, men det har ikke kommet frem om de har kommet til en enighet på politikken videre. Den amerikanske presidenten kom likevel med en forsiktig advarsel om å bygge nye bosetninger til den israelske regjeringen.

– Jeg vil at du skal bremse utbygging for en stund, sa Trump.

Netanyahu svarte at Israel vil gjøre som planlagt å bygge 6000 nye boliger i eksisterende bosetninger på Vestbredden og øst-Jerusalem, men han var motvillig til å snakke om etablering av nye bosetninger, som han tidligere har lovet bosetterbevegelsen hjemme i Israel. Statsministeren antydet at han er villig til å høre på Trumps forespørsel om å tøyle utbyggingen inntil videre.

– Vi vil fortsette å bygge i Jerusalem, og vi vil bygge alt som vi allerede har annonsert, men resten må vi diskutere og komme til en enighet om, sa Netanahu på pressekonferansen, og la til at det var i både Israels og USAs interesse å komme til enighet om temaet.

På spørsmål om flytting av USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem kom det ikke fram noe nytt, men Netanyahu sa at Israel mener ambassadene bør ligge i Jerusalem og at Trump trengte tid til å vurdere det nøye før han tar en avgjørelse. De to statslederne skal også ha diskutert atomavtalen med Iran og andre regionale utfordringer.

Trump tok imot Netanyahu i Det hvite hus onsdag. (Foto: Avi Ohayon)
Trump tok imot Netanyahu i Det hvite hus onsdag. (Foto: Avi Ohayon)
Forrige artikkel– Vil kutte bistanden til PA frem til de slutter å spre jødehat, glorifiserer terrorisme og samarbeider med Hamas
Neste artikkelStor interesse for MIFF i Førde
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.