Trump freder den militære bistanden til Israel

Til tross for store kutt i Trumps første budsjettforslag forblir støtten til Israel urørt.

Trump kutter ikke i den militære bistanden til Netanyahu og Israel. Her fra et møte i Det hvite hus. (Foto: Avi Ohayon/Flickr)
I februar besøkte Netanyahu Trump i Det hvite hus. Nå kommer Trump til Israel. (Foto: Avi Ohayon/Flickr)

USAs president Donald Trump presenterte torsdag sitt først budsjettforslag. Der legges det opp til store kutt i miljøverndepartementet, arbeidsdepartementet og utenriksdepartementet. Til tross for massive kutt i store deler av budsjettet, ser den militære bistanden til Israel ut til å stå urørt. I budsjettforslaget er det lagt opp til at USA gir 26 milliarder kroner til landets forpliktelser overfor Israels sikkerhet.

“Det er for å sikre at Israel har evnen til å forsvare seg selv fra alle trusler og kunne opprettholde sitt militære overtak”, står det beskrevet i budsjettforslaget, som har fått tittelen “America First”, skriver den israelske avisen Times of Israel.

Israel er langt fra det eneste landet som får militær bistand av USA, men ingen andre er nevnt ved navn i budsjettforslaget. Det gjør at mange nå frykter kutt i støtten. Utenriksdepartementets budsjettkutt var på hele 28,7%. Trump har lovet å kutte i statens utgifter og ønsker ikke lenger å sende like mye penger utenlands.

Ifølge avisen The New York Times skal Trump ha gitt utenriksminister Rex Tillerson ansvaret med å bestemme hvor støtten skal kuttes, med unntak av Israel. Støtten til den jødiske staten skulle ikke røres. Det er ikke kjent om USA vil kutte i støtten til Egypt og Jordan, som er de nest største mottakerne av militær bistand fra USA.

Den tidligere amerikanske ambassadøren i Israel, Dan Shapiro, skriver på Twitter at kutt i støtten til Jordan og Egypt kan ha en negativ innvirkning på Israel. Begge bistandsavtalene ble signert etter at de inngikk en fredsavtale med Israel.

I 2016 signerte president Barack Obama en rekordstor avtale om militær bistand til Israel. Fra og med 2018 og frem til 2028 vil bistanden øke til 38 milliarder kroner i året. Store deler av midlene er øremerket israelske forsvarsprogrammer, ikke minst rakettforsvaret Iron Dome og lignende systemer.

Iron Dome-batteri utplassert ved Ashkelon. (Illustrasjonsfoto: IDF / Flickr.com)
Store deler av den militære bistanden går til rakettforsvaret Iron Dome. (Illustrasjonsfoto: IDF / Flickr.com)
Forrige artikkelJordan nekter å utlevere kvinnen som sto bak selvmordsbombingen av en pizzarestaurant i Jerusalem i 2001
Neste artikkelIsrael avviser at Syria skjøt ned et av deres jagerfly
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.