18 år gammel israeler pågrepet for bombetrusler mot jødiske institusjoner

Senator Martin Heinrich besøker det lokale jødiske forsamlingshuset i Albuquerque i februar for å diskutere bombetruslene de jødiske institusjonene har blitt utsatt for.
Senator Martin Heinrich besøker det lokale jødiske forsamlingshuset i Albuquerque i februar for å diskutere bombetruslene de jødiske institusjonene har blitt utsatt for. (Foto: Senator Martin Heinrich/Flickr)

De siste månedene har jødiske institusjoner i Nord-Amerika og flere steder i verden blitt rystet av en bølge med falske bombetrusler. Nå er en jødisk tenåring på 18 år pågrepet og mistenkt for å stå bak dusinvis av falske bombetrusler. 18-åringen, som både har israelsk og amerikansk statsborgerskap, ble pågrepet i Ashkelon i Israel etter en flere måneder lang etterforskning, skriver avisen Times of Israel.

Etterforskningen har vært et samarbeid med den israelske cyber-enheten Lahav 433 og amerikanske FBI. Hva motivet for bombetruslene skal være, er foreløpig ukjent. Advokaten til den mistenkte 18-åringen sier hans klient har hatt en hjernesvulst siden han var 14 år. Den skal ha påvirket oppførselen hans, skriver Israel Hayom.

Avisen Ha´aretz skriver at tenåringen har vært fritatt den obligatoriske verneplikten fordi forsvaret mente han ikke var skikket til militærtjeneste.

Ifølge politiet har den mistenkte brukt teknologi som forvrenger stemmen til å ringe inn bombetruslene mot jødiske samfunnshus i USA, Australia, New Zealand, Storbritannia og Israel. 18-åringen, som foreløpig ikke er navngitt, risikerer å bli tiltalt for utpressing og er anklaget for å spre frykt og panikk i befolkningen.

Siden nyttår har det kommet nærmere 150 bombetrusler mot jødiske barnehager, skoler og samfunnshus over telefon eller via epost. Truslene har ofte kommet i bølger. Mange har også vært utsatt for bombetrusler opptil flere ganger.

Bombetruslene har også skapt stor debatt om økende antisemittisme i USA. Mange demokrater har beskyldt president Donald Trump for å skape en atmosfære i landet som har ført til økende angrep på jøder. Disse kritikerne bør svelge sin stolthet og beklage til presidenten, skriver Shmuel Rosner i Jewish Journal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere denne måneden ble en amerikansk statsborger pågrepet for å stå bak åtte bombetrusler, men politiet mistenker ikke han for å være hovedaktøren bak truslene. De tror han er en såkalt copycat som har blitt inspirert av andre bombetrusler.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag