Trump presses til å ikke anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad

Intern maktkamp i Trump-administrasjonen om flytting av USAs ambassade til Jerusalem.

I februar møttes Netanyahu og Trump i Det hvite hus. Neste uke møtes de i Israel. (Foto: Avi Ohayon/Flickr)
President Donald Trump og hans medarbeidere i møte med israelske politikere i Det hvite hus. (Foto: Avi Ohayon/Flickr)

Neste uke reiser USAs president Donald Trump på statsbesøk til Israel. Da er det knyttet stor spenning til om Trump i løpet av besøket vil anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, eller annonsere at han vil flytte USAs ambassade dit. Ifølge CNN skal flere høytstående amerikanske tjenestemenn før besøket ha presset Trump til å ikke flytte ambassaden eller anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Mens Trump ifølge rapporter enda ikke har bestemt seg for hva han vil gjøre, er en rekke erfarne tjenestemenn i utenriksdepartementet, forsvarsdepartementet og etterretningstjenestene svært skeptiske til Trumps løfter om å flytte ambassaden. Blant annet skal de ha advart om at de vil skade fredsprosessen og skape uro.

Samtidig skal flere av Trumps nærmeste rådgivere ha oppfordret ham til å følge opp valgløftene sine. Ifølge CNN er det en splittelse innad i Trump-administrasjonen om hvordan de skal løse de følelsesmessig ladede spørsmål knyttet til Jerusalem.

Trump ankommer Israel mandag 22. mai for et 26-timers besøk i Israel og i de palestinske selvstyreområdene. Siden turen ble annonsert har det vært intense spekulasjoner. Avisen Yedioth Ahronoth skrev i slutten av april at Trump kommer til å annonsere at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad under besøket.

Under valgkampen lovet Trump at han ville flytte USAs ambassade til Jerusalem hvis han kom til makten, men etter at han ble valgt til USAs 45. president har han ikke lenger vært like krystallklar. I forrige uke informerte Det hvite hus om at det foreløpig ikke er tatt noen avgjørelse om flytting av USAs ambassade til Jerusalem.

Forrige artikkelAUF-medlem: – Jeg forstår at det er behov for en organisasjon som MIFF i Norge
Neste artikkelRadiohead bøyer ikke av for press fra boikott-general – vil ha konsert i Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.