Donald Trump skrøt uhemmet av Israel

Den amerikanske presidenten lovet at USA alltid vil stå ved Israels side.

I sin avslutningstale i Israel skrøt Trump av Israel. Netanyahu likte det han hørte. (Foto: Haim Zach)
At Trump trakk USA ut av Iran-avtalen, sees på som en stor utenrikspolitisk seier for Netanyahu. (Foto: Haim Zach)

I sin siste tale før avreise skrøt USAs president Donald Trump uhemmet av Israel og landets innbyggere. Den amerikanske presidenten sa blant annet at Jerusalem er en hellig by og at dens skjønnhet og kulturarv er som ingen annen på jorden.

– Forbindelsen det jødiske folket har til dette hellige land er evig. Jeg lover at min administrasjon alltid vil stå ved Israels side, sa Trump, til stor applaus fra tilhørerne.

Videre talte Trump om at han drømte om en framtid hvor kristne, jødiske og muslimske barn kunne vokse opp i harmoni. Han snakket også mye om Iran og at Israel var trygg så lenge han satt ved makten. USA ville aldri la Iran få atomvåpen.

– Irans ledere roper om Israels ødeleggelse. Ikke med Donald J. Trump, nei, sa den amerikanske presidenten, til trampeklapp fra gjestene som var invitert til å høre på.

Trump kom også med et stikk til sin forgjenger, Barack Obama, som hadde et langt mer anstrengt forhold til Israel og statsminister Benjamin Netanyahu. Trump sa at forholdet mellom USA og Israel var langt bedre nå som han var blitt president.

Netanyahu takker Trump for besøket. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)
Trump takker for seg før han går ombord i presidentflyet Air Force One. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)

Israelske kommentatorer sier talen til Trump var svært pro-Israel, samtidig som de mener det var lite konkret innhold og ingen planer for et fredsinitiativ ble presentert.

Det ble heller ikke noen anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad eller annonsert en flytting av USAs ambassade fra Tel Aviv, som mange håpet på.

Trump ankom Israel mandag formiddag for et 26 timers besøk i regionen. Han har tilbragt mesteparten av tiden i Israel og møtt israelske ledere, men tirsdag var han også i møte med palestinernes president Mahmoud Abbas i Betlehem.

I løpet av besøket besøkte Trump blant annet Vestmuren, Den hellige gravs kirke, holocaust-historiemuseet Yad Vashem og det israelske museum. Den amerikanske presidenten og resten av følget forlot Israel like etter klokken 15 norsk tid. Turen går nå til Italia hvor Trump skal møte pave Frans i Vatikanet og videre til Belgia.

Her kan du se hele Trumps avslutningstale;

Forrige artikkelTrump til Abbas: Fred kan aldri slå rot i et miljø hvor vold belønnes og hylles
Neste artikkelNRK tar feil, «absolutt alle» tar ikke avstand fra selvmordsbomber mot sivile
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.