Trump har begynt å formulere fredsplan

Hvem får viljen sin, Saudi-Arabia eller Netanyahu?

President Donald Trump. (Foto: Det hvite hus)
President Donald Trump. (Foto: Det hvite hus)

De første ti månedene av USAs president Donald Trumps administrasjon har hans rådgivere for det meste lyttet til partene i konflikten mellom israelere og palestinere. I det siste har rådgiverne også begynt å sende ut sine egne prøveballonger og formulere forslag til veien videre, meldte New York Times 11. november. De mest sentrale aktørene på amerikansk side er Trumps svigersønn Jared Kushner, Jason D. Greenblatt, presidentens sjefsutsending til området, Dina H. Powell fra det nasjonale sikkerhetsrådet og Israel-ambassadør David M. Friedman.

En anonym amerikansk tjenestemann sier til avisen at de kommer til å ta opp statusen til Jerusalem og de israelske bosetningene på Vestbredden. Det er også ventet at de amerikanske forslagene kommer til å bygge på en tostatsløsning.

I første omgang kan tillitsbyggende tiltak være mest aktuelt. Israel kan for eksempel begrense bygging til de store bosetningsblokkene, gi en ny forpliktelse til en tostatsløsning eller gi palestinerne mer kontroll over et begrenset område av Vestbredden. Palestinerne kan gjenoppta fullt sikkerhetssamarbeid, avblåse sin internasjonalisering av konflikten eller stanse betaling av dømte terrorister i israelske fangenskap.

– Vi kommer ikke til å sette en kunstig tidsfrist i utviklingen eller presentasjonen av spesifikke ideer og vi vil aldri tvinge gjennom en avtale. Vårt mål er å legge til rette, ikke diktere, en varig fredsavtale som kan forbedre livene til israelere og palestinere og sikkerheten i regionen, sier Greenblatt.

Verken statsminister Benjamin Netanyahu eller president Mahmoud Abbas i de palestinske selvstyremyndighetene er i en sterk forhandlingsposisjon. Netanyahu blir etterforsket for korrupsjon og er under press fra høyresiden i sin egen regjering mot å gjøre innrømmelser, mens Abbas er aldrende og har stor motstand blant sine egne, skriver Peter Baker i New York Times.

Foreløpig har både palestinsk og israelsk side uttrykt velvilje til Trump-administrasjonens engasjement.

– Amerikanerne forsøker å tenke ut av boksen, sier Netanyahu.

– Vi tror dette er en historisk mulighet, og vil ikke holde noe tilbake i støtten til president Trumps investering i en bedre framtid, sier Huzam Zomlot, palestinske myndigheters utsending i Washington. Samtidig sier han kravet om en palestinsk stat etter 1949-linjene med Øst-Jerusalem som hovedstad «ikke er palestinernes maksimumskrav, det er vårt minimumskrav».

Chemi Shalev, i den venstreorienterte israelske avisen Ha’aretz, påpeker at Saudi-Arabia er en sentral aktør i dette spillet. Hittil har Trump-administrasjonen lagt seg på Riyadhs linje i svært mange spørsmål. Han tror Trump-administrasjonen enten vil legge fram en plan som stiller saudierne i forlegenhet overfor den arabiske verden (fordi den er for pro-israelsk) eller en plan som knuser regjeringskoalisjonen til Benjamin Netanyahu (fordi den er for pro-palestinsk).

Forrige artikkelIsraeler kåret til årets fotballspiller i Kina
Neste artikkelIsraelske utviklere bak avansert teknologi i Apples nyeste smarttelefon iPhone X
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.